Литовців без “паспорта можливостей” не пускатимуть до торговельних центрів та салонів краси

Дата: 13 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Із 13 вересня в Литві почали видавати так звані паспорти можливостей для вакцинованих осіб, які надаватимуть певні преференції під час відвідування громадських місць та отримання деяких послуг. 

Про це повідомляє видання Delfi.

Фото: Delfi

За понад пів року проведення кампанії щеплення в Литві дві дози вакцини отримали 58% громадян. З червня щеплювати почали підлітків, а з вересня влада планувала надавати третю дозу вакцини тим, хто щепився на початку кампанії. 

Так званий паспорт можливостей зможуть отримати всі вакциновані. Щодо них не діятимуть обмеження, однак таким людям досі радять дотримуватися соціальної дистанції, обробляти руки дезінфектором та носити маски. Водночас ті, хто не має”паспорта”, не зможуть входити до торговельних центрів та магазинів, які торгують не товарами першої необхідності. 

Серед інших обмежень, зокрема, заборона відвідувати ринки, якщо їхня площа перевищує 1500 кв. м, заборона на користування послугами салонів краси та спортклубів. Не зможуть люди без документа й потрапити на заходи за участю понад 500 осіб.

Водночас навіть без “паспорта можливостей” люди зможуть ходити в продовольчі магазини та на продуктові ринки по товари для тварин, в аптеки, салони оптики, ортопедичні салони, а також користуватися послугами автомайстерень, якщо відвідування не займатиме більш ніж 15 хвилин. 

Фото: Delfi

Студенти, які не мають “паспорта можливостей”, зможуть проходити безкоштовний тест, щоб потрапити на заняття. Цей виняток діє до 16 жовтня. Медичні послуги всім людям надаватимуть без обмежень, але МОЗ Литви залишило за собою право в майбутньому запровадити обов’язкове тестування для надання спеціалізованих амбулаторних послуг.

В Україні МОЗ уже повідомило, що планує  полегшити карантинні обмеження для вакцинованих, коли такі обмеження доведеться повернути. 

“Передбачаємо, що більшість обмежень, які передбачено в жовтому та червоному рівнях епідемічної небезпеки, не застосовуватимуться в разі, якщо будуть вакциновані колективи або відвідувачі цих закладів. Водночас для жовтого рівня буде досить однієї дози вакцини, а вже для червоного потрібен буде повний курс щеплення”,розповідав на засіданні уряду 8 вересня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко

Вакцинація в Україні є безкоштовною та добровільною. Роботодавці не мають правових підстав примушувати працівників щепитись і притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову це робити.

Для отримання щеплення можна обрати один з пунктів вакцинації на сайті МОЗ. Також вакцинуватися можна в пунктах масової вакцинації чи за допомогою мобільної бригади, що виїжджає до колективів кількістю понад 50 людей та маломобільних груп населення.

Наразі вакцинувалися двома дозами 4,8 мільйона українців, а одну дозу отримали 5,9 мільйона осіб. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter