З 2014 року внаслідок війни в Україні загинули понад 800 дітей − генпрокурор

Дата: 05 Червня 2024
A+ A- Підписатися

З початку війни у 2014 році Росія вбила в Україні понад 800 дітей. За час повномасштабного вторгнення окупанти вбили щонайменше 551 українську дитину, а ще щонайменше 1 368 дітей отримали поранення.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

Фото: Михайло Подоляк

“Війна почалася не у 2022 році, а у 2014-му. Відтоді Росія позбавила життя понад 800 українських дітей. Ми ще не знаємо справжніх масштабів злочинів, вчинених на окупованих територіях, до яких не маємо доступу”, – наголосив генеральний прокурор Андрій Костін.

За його словами, наразі розслідується 3 800 кримінальних проваджень. Вдалося встановити 54 осіб, які вчиняли злочини проти дітей, їм оголосили підозри. У 43 кримінальних провадженнях слідство завершено, обвинувальні вироки передали до суду. За воєнні злочини проти дітей уже засудили 31 особу.

“У справі про депортації продовжуємо щоденну співпрацю з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), який минулого року відкрив польовий офіс у Києві. Ми постійно обмінюємося доказами і інформацією. Видані МКС ордери на арешт − лише перший результат”, − додав генпрокурор.

Крім того, у межах національного переслідування ідентифікували також сім підозрюваних у незаконному переміщенні українських дітей. Серед них депутат російського парламенту та особа, наближена до керівника партії “Справедлива Росія”.

Костін зазначив, що, окрім покарання винних, працюють над поверненням дітей додому.

“Міжнародна коаліція, створена з цією метою в рамках реалізації Формули миру президента Зеленського, налічує понад 36 країн і працює активно. Вже маємо результати: повернення груп дітей”, − підсумував він.

Нагадаємо, що на початку травня в Черкасах запрацював міждисциплінарний центр для комплексної допомоги дітям, які постраждали від насильства або стали його свідками. Його створили за міжнародною моделлю “Барнахус” – тут проводять співбесіди з дітьми, здійснюють медичний огляд для цілей судової медицини, надають всебічну оцінку й усі необхідні терапевтичні послуги від відповідних спеціалістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter