З 1 січня сліди катувань у тюрмах фіксуватимуть за новими стандартами: експертка про переваги й недоліки нововведень

Дата: 14 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби (ЦОЗ ДКВС) при Міністерстві юстиції видав наказ, яким зобов’язав медиків у пенітенціарних закладах фіксувати тілесні ушкодження в спеціальній карті, яка базована на міжнародних стандартах фіксування катувань.

Згідно з текстом наказу, копія якого є в розпорядженні видання ZMINA, він набирає чинності з 1 січня 2022 року.

Тож з нового року лікарі, які обстежують ув’язнених з колоній, тюрем та СІЗО, мають детально описувати всі виявлені тілесні ушкодження і заносити їх до спеціальної карти первинної фіксації зовнішніх ушкоджень.

Карта заповнюється у випадках звернення та/або доставлення до закладу охорони здоров’я ЦОЗ ДКВС України осіб у зв’язку із заподіянням їм тілесних ушкоджень кримінального характеру або виявлення ознак таких тілесних ушкоджень медичним працівником закладу охорони здоров’я ЦОЗ.

Додана до наказу інструкція із заповнення карти вимагає фіксувати всі скарги ув’язненого на момент огляду, а також наносити на анатомічну схему тіла в картці всі виявлені ушкодження, зокрема синці, садна, рани, ампутації, переломи, вивихи та опіки, описуючи їхній колір, розміри, кількість і характер.

Про виявлені ушкодження медпрацівник має негайно поінформувати прокурора та адміністрацію установи виконання покарань, а у випадках, коли засуджений повідомляє, що тілесні ушкодження заподіяли співробітники Державної кримінально-виконавчої служби України, потрібно також повідомити Державне бюро розслідувань.

У карті робиться позначка про установу, до якої передано інформацію, із зазначенням номера телефону, електронної адреси, дати й часу передання інформації та прізвища особи, що її прийняла.

Як повідомила виданню ZMINA координаторка проєктів Української Гельсінської спілки з прав людини Маргарита Тарасова, за задумом закладені в наказі норми мають протидіяти катуванням щодо ув’язнених, зокрема з боку працівників пенітенціарних установ.

За її інформацією, в основу картки фіксації ушкоджень покладено стандарти Стамбульського протоколу – документа ООН, розробленого для ефективного документування та розслідування катувань. Тож сам факт запровадження такої інструкції для медиків є позитивним, але водночас є низка застережень щодо того, як у реальності застосовуватимуть ці норми й чи справді вони працюватимуть для запобігання катуванням.

Насамперед, каже експертка, йдеться про залежність медиків системи ЦОЗ ДКВС від керівництва пенітенціарних закладів. Адже навіть інструкція щодо фіксації ушкоджень вимагає надсилати інформацію про такі травми передусім до адміністрації в’язниці. Тоді як Стамбульський протокол багато уваги приділяє чутливості теми перенесеного насильства і закликає медиків ухвалювати зважені рішення щодо того, як розпоряджатися отриманими даними.

“Немає в інструкції і критично важливої згадки про те, що огляд має проводитися “за зачиненими дверима”, а не під наглядом оперативника, як це часто буває сьогодні. Як медик має в таких обставинах будувати довіру з ув’язненими, а ув’язнений бути захищений від репресій – абсолютно незрозуміло”, – зауважує Маргарита Тарасова.

Крім того, за її словами, попри те, що медики повинні будуть заповнювати велику кількість різноманітних журналів та довідок, більшість із них не буде медичною документацією і не зможе бути використана під час подальших судово-медичних експертиз для доведення катувань.

Іншою була б ситуація, якби норми Стамбульського протоколу були запроваджені на рівні наказів і документів Міністерства охорони здоров’я і поширені на всіх лікарів, які можуть мати справу зі слідами катувань. Тоді б зібрана лікарями інформація повинна була б контролюватися системою МОЗ та мала б відповідний статус для судмедекспертиз.

“А наразі це поки що внутрішні документи системи виконання покарань, і навіть якщо “тюремні” лікарі таку інформацію збиратимуть, то вона може або ігноруватись, або просто не допомагати розслідувати катування”, – підсумовує правозахисниця.

Детальніший аналіз наказу про фіксацію слідів катувань читайте в колонці “У в’язницях фіксуватимуть катування “за міжнародним стандартом”. Але це не точно

Ілюстрація обкладинки: кадр із фільму “Мавританець”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter