Для звільнення українських журналістів з полону треба максимально залучати міжнародну спільноту – Юрчишин

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Для звільнення українських журналістів з полону треба, з одного боку, максимально залучати міжнародну спільноту, а з іншого – посилювати відповідальність за злочини проти свободи слова.

Про це сказав очільник парламентського комітету Ярослав Юрчишин під час дискусії “Комітет свободи слова: межі відповідальності та відповідності”, організованої Комісією з журналістської етики.

Джерело: фейсбук

Серед шляхів посилення відповідальності нардеп назвав, зокрема, підготовку спільно з моніторинговими організаціями та журналістськими асоціаціями компонент про відповідальність у Міжнародному кримінальному суді за такі злочини та, ймовірно, посилення такої відповідальності через уточнення в українському законодавстві ряду понять.

Пріоритетними завданнями комітету Юрчишин назвав пошук механізмів активізації звільнення полонених журналістів і захист прав медійників. Він нагадав, що Росія незаконно утримує в неволі близько 20 українських медійників.

“Це не комбатанти, це журналісти, які виконували свою роботу, і за цивілізованими правилами ведення війни, не мали б бути в полоні в принципі, але факт є факт. Ми розуміємо, наскільки Росія нецивілізовано і взагалі потоптала будь-які права людини”, – сказав він.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Росія незаконно утримує щонайменше 16 українських журналістів в окупованому Криму. Детальніше про це читайте в матеріалі ZMINA

Як Росія тисне на незалежних кримських журналістів в ув’язненні 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter