ЮНІСЕФ: Минулого року у світі кожні сто секунд дитина або молода людина інфікувалася ВІЛ

Дата: 01 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Минулого року у світі приблизно кожні сто секунд дитина або молода людина віком до 20 років інфікувалася ВІЛ.

Про це свідчать дані ЮНІСЕФ, зібрані в доповіді “Переосмислення стійких заходів у відповідь на ВІЛ для дітей, підлітків і вагітних жінок, що живуть з ВІЛ”.

Загальна кількість дітей, що живуть з ВІЛ, у світі минулого року досягла 2,8 млн. Однак доступ до лікування різні категорії людей мали різний. Так, трохи більш ніж половина дітей у всьому світі мала ліки, тоді як серед дорослих такий показник був на рівні 62%, а серед ВІЛ-позитивних матерів – 85%. Як зазначено в доповіді, нерівність у доступі до життєво важливих послуг для дітей, підлітків і вагітних посилила пандемія коронавірусу.

“Ще немає вакцини проти ВІЛ. Діти все ще заражаються тривожними темпами, і вони все ще вмирають від СНІДу. Це було ще до того, як коронавірус вплинув на доступ до життєво важливих послуг з лікування та запобігання ВІЛ”, – зазначила виконавча директорка ЮНІСЕФ Генрієта Форе.

За даними ЮНІСЕФ, охоплення антиретровірусним лікуванням є найвищим на Близькому Сході та в Північній Африці – 81%, за ними йдуть Південна Азія (76%), Східна та Південна Африка (58%), Східна Азія та Тихий океан (50%), Латинська Америка та Карибський басейн (46%) і Західна та Центральна Африка (32%).

У 29 країнах, у яких проводили дослідження аналітики фонду, 150 тис. дітей віком від нуля до дев’яти років отримали ВІЛ, унаслідок чого загальне число дітей з ВІЛ у цій віковій групі сягнуло 1,1 млн. Минулого року вірус виявили й у 170 тис. підлітків  віком від 10 до 19 років, а тому загалом у світі 1,7 млн дітей цього віку живуть з ВІЛ.

Досі дівчата частіше заражаються ВІЛ, аніж хлопці: 130 тис. дівчаток-підлітків, у порівнянні з 44 тис. хлопчиків-підлітків, інфікувалися минулого року. Загальне число смертей дітей і підлітків, пов’язаних зі СНІДом, становить 110 тис. людей (79 тис. віком від нуля до дев’яти років і 34 тис. віком від 10 до 19 років).

Нагадаємо, що Україна – лідерка серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. За даними ВООЗ, близько 7% ВІЛ-інфікованих із загального числа заражених проживає зараз саме в 55 країнах європейського регіону, умовно розділеного на Східну, Центральну і Західну Європу. Приблизно 250 тисяч українців сьогодні живуть з ВІЛ, проте лише 140 тисяч з них знають про свій статус. 

Найближчим часом Європа може досягнути показників UNAIDS 90–90–90. Вже чотири роки в Києві працює проєкт “Сталість ВІЛ-послуг”, згідно з яким у 2021 столиця має досягнути таких показників. Нещодавно Україна офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ.

ZMINA докладно писала про те, що ж змінилось у підході до лікування інфекції

Також українці з ВІЛ цього року отримали можливість усиновлювати дітей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter