YouTube видалив інтерв’ю з настоятелем севастопольського храму УПЦ (МП), що виправдовував військових РФ в Україні

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

YouTube видалив інтерв’ю з представником Севастопольського округу Української православної церкви Московського патріархату, протоієреєм, настоятелем Свято-Володимирського собору в Херсонесі Сергієм Халютою через “ворожі висловлювання”.

Про це повідомляє “Крим.Реалії”

Ексміністр культури Росії Володимир Мединський та настоятель Свято-Володимирського собору в Херсонесі протоієрей Сергій Халюта (праворуч), архівне фото

“Це відео вилучено через порушення політики YouTube щодо ворожих висловлювань. Перегляньте правила вашої країни щодо ворожих висловлювань”, – йдеться у повідомленні YouTube на сторінці, де раніше було завантажено відео інтерв’ю.

У інтерв’ю Халюта стверджував, що “наш російський воїн – це християнство, наш воїн, який, захищаючи собою дитину, гине – ось воно в чому християнство полягає”.

За його словами, священники УПЦ (МП) у Севастополі відвідують у госпіталях поранених окупаційних військових, “втішаючи їх, здійснюючи обряди”. Також він заявив про «гуманітарну допомогу» окупованим російськими військовими частинам Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

“Практично в кожній частині (окупаційних збройних сил РФ. – Ред.), у кожному формуванні, у кожній великій бригаді є священнослужитель, який не залишає своє військове формування. На жаль, є священнослужителі, які зазнали поранень або загинули внаслідок спецоперації”, – сказав він.

Раніше повідомлялося, що священники УПЦ МП у Севастополі “підкріплюють бойовий дух і підтримують правильну мотивацію” російських військових.

Пізніше у Севастополі протоієрей УПЦ (МП) Сергій Полівцев відвідав у військово-морському клінічному шпиталі поранених російських військових.

На Великдень на сайтах Севастопольського благочиння та Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ МП опублікували послання голови Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Онуфрія, проте видалили з нього частину тексту.

6 березня предстоятель РПЦ патріарх Кирило (Володимир Михайлович Гундяєв), коментуючи воєнні дії Росії в Україні, не сказав, що підтримує російське вторгнення. Утім, він навів аргументи на його обґрунтування. Він вважає, що нинішня ситуація пов’язана з тим, що деякі сили вісім років намагалися знищити те, що існує на Донбасі, очевидно, маються на увазі незаконні збройні формування Донеччини та Луганщини, що підтримуються Росією. За словами Кирила, там “існує неприйняття, принципове неприйняття так званих цінностей, які сьогодні пропонують ті, хто претендує на світову владу”.

Нехай Господь оберігає російську землю… землю, яка тепер включає і Росію, і Україну, і Білорусь, і інші племена й народи.

Володимир Гундяєв, 27 лютого 2022 року

Базована у Брюсселі міжнародна правозахисна організація “Права людини без кордонів” (HRWF) вказала Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду на ймовірний злочин з боку патріарха Російської православної церкви Кирила через його сприяння та підбурювання до вчинення воєнних злочинів (ст. 8 Римського статуту) та злочинів проти людства  (ст. 7).

Міжнародний кримінальний суд

Правозахисна організація вважає, що Гундяєв несе кримінальну відповідальність та підлягає покаранню за злочин, який знаходиться в юрисдикції цього суду. 

Як відомо, наразі МКС займається документуванням та збором свідчень воєнних злочинів та злочинів проти людства, скоєних в Україні, та встановленням осіб, які мають понести відповідальність за ці злочини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter