Євросоюз закликав РФ покласти край переслідуванням чеченських правозахисників та їхніх близьких

Дата: 23 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський Союз засудив протиправні дії влади Чечні та бездіяльність федеральних органів влади РФ у зв’язку із викраденням з Нижнього Новгорода Зареми Мусаєвої, дружини федерального судді Сайді Янгулбаєва та матері двох російських правозахисників Абубакара та Ібрагіма Янгулбаєвих.

Про це йдеться у заяві речника ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

REUTERS/Yves Herman/File Photo

Достовірні повідомлення про триваючі порушення прав людини в Чечні, бездіяльність федеральних органів влади в Москві та безкарність тих, хто несе відповідальність за незаконні дії проти чеченських правозахисників та їх родин, є причиною для занепокоєння. Випадки викрадення людей, включаючи насильницьке затримання та вивезення у Чечню Зареми Мусаєвої, матері колишнього адвоката “Комітету проти тортур” Абукара Янгулбаєва та російського опозиційного блогера Ібрагіма Янгулбаєва з міста Нижній Новгород, доповнюють довгий перелік порушень прав людини в Чечні“, – йдеться у заяві.

20 січня в російському Нижньому Новгороді чеченські силовики викрали матір колишнього співробітника “Комітету проти катувань” Абубакара Янгулбаєва та опозиційного блогера Ібрагіма Янгулбаєва. Вони увірвалися до квартири федерального судді Сайді Янгулбаєва, батька Абубакара та Ібрагіма. Суддю вони викрасти не змогли, оскільки він має статус недоторканності, але забрали його дружину Зарему Мусаєву. Наразі не має жодних відомостей про її місцеперебування.

Глава Чечні Рамзан Кадиров підтвердив факт викрадення дружини колишнього федерального судді Янгулбаєва.

У своєму телеграм-каналі він стверджує, що операцію силовиків було погоджено, а причиною “затримання” жінки нібито стало те, що вона кілька разів проігнорувала надіслані їй повістки.

Європейський Союз закликав РФ звільнити Мусаєву, розслідувати цей випадок, врешті покласти край переслідуванню правозахисників та членів їх родин, а також негайно звільнити всіх людей, що були ув’язненні за сфабрикованими справами.

Всі випадки позасудових страт, тортур та інших важких порушень прав людини, що були скоєні протягом кількох минулих років, мають бути розслідувані належним та ефективним чином, ті, хто відповідає за ці вчинки, мають бути притягнуті до правосуддя“, – йдеться у заяві речника ЄС.

Як зазначається в заяві, Європейський Союз очікує, що Російська Федерація буде дотримуватися власних міжнародних зобов’язань та внутрішніх правил, передбачених російськими законами, щодо дотримання прав людини та фундаментальних свобод.

Нагадаємо, у грудні 2021 року чеченські блогери, які живуть за кордоном, повідомляли про масові викрадення своїх родичів та тезок, які лишилися на батьківщині. Мова йшла про десятки зниклих людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter