Євросоюз ухвалив 12-й пакет санкцій проти Росії

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

18 грудня Рада Європейського Союзу ухвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних санкцій проти Російської Федерації.

Про це пише пресслужба Ради ЄС.

Фото з відкритих джерел

За словами головного дипломата блоку Жозепа Борреля, нові санкції ще більше послаблять російську військову машину. Новий пакет привітала й очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

 

Санкції передбачають заборону на прямий чи непрямий імпорт, купівлю або перевезення алмазів з Росії безпосередньо, а також алмазів російського походження, тих, що експортуються з РФ, прямують транзитом через цю країну та оброблених у третіх країнах російських алмазів.

Заборона поширюється на непромислові природні та синтетичні діаманти та ювелірні вироби з діамантами. Усі ці та ще деякі санкції, повʼязані з дорогоцінним камінням, запроваджуватимуть поступово.

Експортери ЄС відтепер не можуть реекспортувати до Росії особливо чутливі товари й технології, які Росія застосовує у військових цілях, під час продажу, постачання, передання чи експорту до третіх країн (виняток – країни-партнери).

Крім того, Євросоюз додав 29 нових організацій до переліку тих, хто безпосередньо підтримує ВПК Росії у війні проти України. До них застосовуватимуть жорсткіші експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення.

Також цей пакет санкцій розширює список заборонених товарів, які можуть допомагати ВПК Росії: хімічні речовини, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та сервомотори для безпілотників, верстати й частини машин.

Крім того, ЄС запровадив обмеження на імпорт товарів, які приносять значні доходи для РФ: чавун і шпигелейзен, мідний дріт, алюмінієвий дріт, фольга, труби. Також вводиться нова заборона на імпорт зрідженого пропану (LPG) з 12-місячним перехідним періодом.

Громадянам РФ заборонено володіти, контролювати чи обіймати будь-які посади в керівництві організацій, що надають гаманець для криптовалютних активів, послуги з рахунків або зберігання російським особам і резидентам.

Водночас ЄС вирішив зробити винятки з імпортних обмежень для РФ щодо предметів особистого користування, а також для машин, які мають дипломатичні номерні знаки для в’їзду до ЄС.

Крім того, щоб полегшити в’їзд до ЄС своїм громадянам, які проживають у Росії, країни Євросоюзу можуть дозволити в’їзд машин за умови, що вони не продаються та використовуються суто для особистих потреб.

Нагадаємо, у грудні поточного року в США запровадили санкції проти 250 компаній та 23 людей, які забезпечували військово-промислову базу Російської Федерації.

Також на початку грудня 2023 року Велика Британія ввела санкції проти компаній, які забезпечують російську армію й допомагають Росії обходити західні санкції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter