Єврорада погодила початок перемовин щодо вступу України в ЄС

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Європейська рада винесла ухвалу розпочати переговори про вступ України та Молдови до Європейського Союзу.

Про це повідомив президент Євроради Шарль Мішель.

“Європейська рада вирішила розпочати переговори про вступ до ЄС з Україною та Молдовою”, – написав Мішель.

Окрім того, Єврорада надала Грузії статус кандидата на вступ до ЄС. А перемовини з Боснією та Герцеговиною розпочнуться тоді, коли країна досягне необхідного рівня відповідності критеріям членства, додав очільник Євроради.

Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу, – прокоментував цю подію президент України Володимир Зеленський

Він також привітав Молдову з початком перемовин про вступ до ЄС. 

Європейська рада у своєму рішенні щодо переговорів про вступ України до ЄС підтвердила, що юридичні й технічні аспекти цього процесу – так звана переговорна рамка – будуть схвалені тільки після повного виконання всіх рекомендацій Єврокомісії.

У висновках саміту ЄС стосовно України та Молдови йдеться, що “Європейська Рада запрошує Раду (ЄС. – Ред.) затвердити відповідні переговорні рамки після того, як будуть здійснені відповідні кроки, викладені у відповідних рекомендаціях Комісії від 8 листопада 2023 року”.

Європейська правда пояснює, що це означає, що до безпосереднього початку переговорів Україна повинна виконати всі рекомендації Єврокомісії, включно з тими, які вона вказала у листопадовому звіті про розширення.

Будь-які рішення про розширення ЄС мають одностайно схвалити всі 27 членів блоку.

Нагадаємо, на початку листопада поточного року у Європейські комісії зазначили, що Україна повністю виконала чотири із семи критеріїв, що супроводжували надання їй статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. Водночас інші три критерії супроводжуються рекомендаціями від Єврокомісії щодо подальшого виконання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter