Європейський Союз приєднався до Стамбульської конвенції

Дата: 02 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський Союз приєднався до Конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами, більш відомої як Стамбульська конвенція.

Про таке рішення на своєму сайті повідомила Рада ЄС. 

Фото: УНІАН, Павло Паламарчук

Стамбульська конвенція є основним міжнародним документом, який дає юридичне визначення насильству щодо жінок та містить вичерпну систему правових і політичних заходів для запобігання такому насильству, підтримки потерпілих і покарання кривдників.

“Насильство щодо жінок є не лише кримінальним злочином, але й крайнім наслідком дискримінації, що вкорінилася через гендерну нерівність. Водночас насильство щодо жінок сприяє збереженню та посиленню цієї нерівності”, – зазначила міністерка Швеції з питань гендерної рівності та заступниця міністра зайнятості Пауліна Брандберг.

Приєднання до Конвенції означає те, що ЄС підтримує конвенцію в контексті інституцій та практик державного управління Євросоюзу, а також стосовно питань, пов’язаних із судовою співпрацею у кримінальних справах, наданням притулку та недопущенням примусового повернення людей.

Зараз інституції ЄС розробляють закон про боротьбу із насильством щодо жінок та домашнім насильством. Зокрема, вони прагнуть криміналізувати низку злочинів на території ЄС, таких як обмін інтимними зображеннями без згоди, каліцтво жіночих статевих органів і кіберпереслідування. 

Приєднання Союзу до Стамбульської конвенції відбулося після того, як на підтримку цього у травні висловився Європарламент.

Нагадаємо, що 1 листопада Стамбульська конвенція набула чинності в Україні. Противники Стамбульської конвенції в Україні також апелюють тим, що вона суперечить релігійним традиціям в Україні. Однак конвенція не регулює релігійних норм чи вірувань, а підкреслює, що культура, звичаї, релігія, традиції або так звана честь не мають розглядатися як виправдання будь-якого акту насильства.

Читайте також: Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію за хорватським сценарієм. Що це означає?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter