Європейські медійники створили мапу російських атак по території України

Дата: 15 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Журналісти-розслідувачі громадської організації Disclose разом з медійниками видань Die Welt, Investico, Le Soir, Le Temps, L’Espresso та Telex.hu створили мапу, де відобразили близько 6 тисяч російських ударів, здійснених в Україні за рік повномасштабної війни, які відповідно до міжнародного законодавства, можуть трактуватися як воєнні злочини.

Про це повідомили в Disclose.

Джерело: ukraine.disclose.ngo/explore

Спеціалісти проаналізували 32528 випадків російської агресії, інформація про які занесена у базу даних, створену неурядовою організацією ACLED, яка спеціалізується на зборі й аналізі даних про озброєні конфлікти у світі. З цього масиву відібрали 5834 випадки агресії за участі військових РФ, які можуть трактуватися як воєнні злочини, відповідно до Женевських конвенцій, та відобразили на інтерактивній мапі.

Серед них розслідувачі відобразили 35 фактів, включаючи зґвалтування, свавільні викрадення, а також страту багатьох цивільних осіб під час “Бучанської різанини”.

Розслідування показало, що евакуація цивільного населення, гуманітарні коридори та операції з гуманітарної допомоги були порушені або припинені російськими військовими атаками 121 раз.

Як повідомляють дослідники, серед звірств, скоєних проти мирного населення України за минулий рік, сексуальне насильство зафіксували в контексті щонайменше 24 подій.

У 109 випадках українці були поранені або вбиті через протипіхотне мінування, а через касетні боєприпаси 59 разів.

Дослідники зафіксували 109 випадків, коли втікаючи чи просто пересуваючись рідними місцями, українці зазнали поранень чи загинули через протипіхотні мінування. Розслідування також показує, що касетні боєприпаси, заборонені Конвенцією Осло з 2010 року через їх неточність, застосовувалися російськими військовими 59 разів.

Згідно з даними, за минулий рік українські населені пункти, здебільшого міста, зазнали 26 024 бомбардувань, артилерійських обстрілів та ракетних обстрілів. Масштаби руйнувань підтверджено аналізом супутникових знімків, проведеним Супутниковим центром ООН Unosat.

Розслідувачі відобразили на мапі 123 факти руйнувань медичної інфраструктури: лікарень, пологових будинків, медичних центрів та автівок швидкої допомоги.

Крім того, школи зазнали ураження вогнем ворожої артилерії та авіаударів 184 рази.

Нагадаємо, унаслідок військової збройної агресії РФ проти України скоєно 72 тисячі воєнних злочинів, загинуло майже 10 тисяч цивільних осіб, понад 13 тисяч цивільних зазнали поранень. Понад 80 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури зруйновані або пошкоджені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter