Єврокомісія звертатиме увагу на рівень забезпечення прав ЛГБТ-людей в Україні під час вступу до ЄС

Дата: 29 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Європейська комісія наполягатиме на забезпеченні рівності ЛГБТ-спільноти в політичному діалозі та підтримуватиме заходи, спрямовані на боротьбу з насильством, ненавистю та дискримінацією в країнах – кандидатах на вступ до Європейського Союзу.

Про це повідомляє організація “Точка опори ЮА” з посиланням на лист представника Урсули фон дер Ляєн.

Фото: Associated Press

Так, місяць тому 30 українських правозахисних громадських організацій написали листа до президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, в якому висловили стурбованість щодо затримування ухвалення законодавства, яке стосується прав ЛГБТ-людей в Україні в контексті її євроінтеграційного шляху.

За дорученням Урсули фон дер Ляєн на лист відповів керівник Відділу верховенства права, боротьби із шахрайством та управління фінансами Генерального директорату з питань сусідства та переговорів щодо розширення Європейської комісії Вольфганг Нозар.

Він зазначив, що фундаментальні права, які охоплюють рівні права та боротьбу з дискримінацією, є основоположними цінностями Європейського Союзу і частиною критеріїв для вступу до Європейського Союзу. Також Нозар нагадав, що у Звіті про розширення – 2023 вперше було представлено звіт щодо України. У ньому також висвітлено становище ЛГБТ-людей в Україні та відповідні кроки, спрямовані на забезпечення їхніх прав.

“Європейська комісія продовжуватиме розглядати питання базових прав під час переговорів про членство України в Європейському Союзі, а також під час регулярних дискусій про фундаментальні права, здійснюючи моніторинг законодавчих заходів, імплементації та застосування національних законів. Ми також готові надалі допомагати Україні в її реформаторських зусиллях та впровадженні реформ”, – наголосив представник Урсули фон дер Ляєн.

Також він додав, що перша в історії Європейської комісії Стратегія рівності ЛГБТ на 2020–2025 роки містить розділ про посилення залучення ЄС до питань ЛГБТ у всіх його зовнішніх відносинах, і в цьому контексті зазначає, що комісія наполягатиме на забезпеченні рівності ЛГБТ у політичному діалозі та підтримуватиме заходи, спрямовані на боротьбу з насильством, ненавистю та дискримінацією щодо ЛГБТ у країнах – кандидатах на вступ до ЄС.

Раніше ZMINA писала, що в рейтингу Міжнародної асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерних та інтерсексуальних людей (ILGA) за рівнем політико-правового захисту прав ЛГБТ-людей Україна посідає 41-ше місце серед 49 країн Європи.

Нагадаємо, що 17 травня відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття, що існує при Міністерстві закордонних справ України. Під час заходу депутатка України та голова політичної партії “Слуга народу” Олена Шуляк заявила, що цьогоріч законопроєкт №5488, який передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з виявами дискримінації, розглядатимуть у сесійній залі.

Того ж дня біля будівлі Київської міської держадміністрації відбулась акція проти вуличних нападів на ЛГБТ-людей. Учасниці та учасники пікету розповіли про високий рівень насильства, спрямований на ЛГБТ-людей, і закликали депутатів удосконалити механізм реагування на випадки дискримінації на законодавчому рівні.

Читайте також: Злочинна нетерпимість: з чим пов’язана нова хвиля квірофобних нападів та як цьому запобігти

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter