Євпаторійського художника Богдану Зізу можуть запроторити за ґрати в Криму на 18 років

Дата: 05 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Російські прокурори просять запроторити на 18 років за ґрати художника-акціоніста Богдана Зізу, який торік в окупованій Євпаторії облив двері міської адміністрації жовтою та блакитною фарбами. 

Про це повідомляють “Ґрати”. 

Фото: телеграм-канал “Кримський вітер”

Зізу затримали 16 травня 2022-го, однак ще кілька днів про його місце перебування не було нічого відомо. 

У день затримання російські силовики через кримські медіа та телеграм-канали поширили відео, на якому хлопець визнав, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, вибачився і сказав, що готовий відповісти: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника побили, а невдовзі Зіза підтвердив ці припущення. 

Російські силовики офіційно закидають художнику тероризм та заклики до тероризму. Щодо останнього, то ці обвинувачення з’явились у справі через відеозвернення, яке Зіза готував разом зі своєю акцією. 

На засіданні 5 червня художник виступив з останнім словом, у якому наголосив, що “діяв по совісті”, а вчинок свій схарактеризував як “крик душі й совісті до тих, хто так само, як і я, боявся, але також не хотів і не хоче цієї війни”. 

Фото: Ґрати

“Чи шкодую я про те, що зробив? Мені шкода, що я перестарався і мої дії призвели до порушення статті про терористичний акт. Мені шкода, що зараз моя бабуся залишиться без нагляду, якого потребує. Крім мене, в неї нікого більше немає. Мені шкода, що я не маю можливості допомагати своїм близьким, які зараз цього потребують. Щодо решти… Я вчинив по совісті. І також по совісті не заперечую, що зробив. Вчинок безглуздий, і потрібно було висловити свою думку по-іншому. Але чи варте те, що я зробив, позбавлення волі на строк від 10 років?” – запитав він. 

У своєму останньому слові художник також розповів про сестру, яка нині мешкає в Києві. Він поділився її переживаннями через ракетні атаки російських військових. 

Зіза також оголосив, що з 10 червня перестає приймати їжу на знак протесту. Він вимагає, щоб його позбавили російського громадянства, яке він отримав насильно, а також випустили “всіх українців – політичних в’язнів з російського ув’язнення”. 

Нагадаємо, що раніше ZMINA публікувала лист Зізи з ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter