ЄСПЛ визнав, що Росія незаконним встановленням “кордону” Грузії систематично порушує низку прав людини

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) після більш як п’ятирічного судового процесу визнав, що так звана “бордеризація” і Блокування доступу громадян Грузії до своєї території через незаконно встановлений "кордон" між підконтрольною уряду Грузії територією та підтримуваними Росією формуваннями в Абхазії та Південній Осетії. – Ред. на межі з окупованими Росією регіонами Грузії та підконтрольною Тбілісі територією створила систематичну практику порушень прав людини. 

Про відповідне рішення в міждержавній справі “Грузія проти Росії” (39611/18) 9 квітня 2024 року повідомила пресслужба суду в Страсбурзі.

Судді ЄСПЛ одностайно визнали, що “бордеризація” на межі з окупованими Росією територіями Грузії після війни 2008 року призвела до серії порушень прав людини, зокрема:

  • права на життя;
  • заборони нелюдського поводження;
  • права на свободу й безпеку;
  • права на повагу до приватного життя;
  • захисту майнових прав;
  • права на освіту;
  • права на вільне пересування. 

Грузія подала міждержавний позов проти Російської Федерації в серпні 2018 року та доводила, що дії РФ створили ситуацію систематичного порушення прав людини. Грузинська влада в позові обґрунтовувала, що багато місцевих мешканців втратили можливість бачитися з рідними й відвідувати поховання рідних на цвинтарях, користуватися своєю землею та іншим майном, вільно навчатися в грузинських школах. Крім того, як зазначала грузинська влада, грузинських дітей в окупації змушували вчити російську мову. 

Для багатьох спроби виїхати або потрапити на території Абхазії та Південної Осетії завершувалися затриманнями з побиттям, тривалим позбавленням волі, ба навіть життя.

“Суд дійшов висновку про наявність достатніх доказів, зокрема переліку потерпілих, свідчень, повідомлень у ЗМІ та матеріалів міжнародних організацій для безсумнівного висновку про те, що це не поодинокі інциденти й вони були досить численними та взаємопов’язаними для того, щоб прирівнюватися до систематичної практики”, – мовиться в комюніке суду. 

Судді також дійшли висновку, що є безсумнівні підстави говорити про свідоме толерування російською владою таких підходів. 

Що стосується компенсацій відповідно до ст. 41 ЄКПЛ, суд одностайно вирішив, що рішення в цьому питанні ще не готове. Рішення ухвалили сім суддів – від Норвегії, Фінляндії, Литви, Північної Македонії, Хорватії, Мальти та Грузії. 

Пресслужба повідомляє, що в ЄСПЛ було ще три скарги Грузії проти Росії та наразі на розгляді в суду лишаються близько 200 індивідуальних позовів проти або Росії, або Грузії, або обох держав одночасно стосовно подій війни 2008 року або процесу “бордеризації”. 

Нагадаємо, в серпні 2008 року почалася війна між Росією і Грузією в сепаратистських районах Абхазії та Південної Осетії. Провину за початок воєнних дій кожна зі сторін перекладає на противника.

П’ятиденна війна забрала сотні життів і позбавила даху тисячі людей, донині обидві території перебувають у стані замороженого конфлікту.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі вирішив розпочати розслідування злочинів, що відбулися в Південній Осетії, на початку 2016 року.

2021 року ЄСПЛ визнав, що Росія винна в низці порушень прав людини після окупації Південної Осетії та Абхазії, утім не є відповідальною за ці регіони під час російсько-грузинської війни. У 2023 році суд додатковим рішенням у цій справі зобов’язав Росію сплатити майже 130 млн євро компенсації за скоєні порушення. 

У Росії заявили, що не виконуватимуть рішення ЄСПЛ, ухвалені після 15 березня 2022 року. Але генсек Ради Європи заявила, що Росія, згідно з міжнародним правом, однаково зобов’язана виконувати рішення ЄСПЛ, ухвалені проти неї.

Росія визнала Абхазію та Південну Осетію незалежними державами, і ці території перебувають поза ефективним контролем Грузії. Крім того, Росія розмістила в кожному з цих регіонів військові бази та встановила спільне командування між Росією та Абхазією, а південноосетинські “військові” сили інтегровано до складу Збройних сил Росії.

Російські прикордонники під керівництвом ФСБ незаконно патрулюють адміністративну межу між цими двома регіонами та територією, що контролюється урядом Грузії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter