ЄСПЛ визнав, що Росія контролює окуповані частини Донбасу з 2014 року

Дата: 25 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд із прав людини встановив, що захоплені території на Сході України з 11 травня 2014 року були під юрисдикцією Російської Федерації.

Про це йдеться в пресрелізі рішення.

Проросійські сепаратисти перед памʼятником Леніну у Донецьку

“Серед іншого суд встановив, що території на Сході України, захоплені сепаратистами з 11 травня 2014 року та щонайменше до 26 січня 2022 року, були під юрисдикцією Російської Федерації. Він послався на присутність на Сході України російських військових із квітня 2014 року та широкомасштабне розгортання російських військ найпізніше із серпня 2014-го”, – йдеться в рішенні.

ЄСПЛ також визнав, що Росія мала значний вплив на воєнну стратегію сепаратистів. Зокрема, вона надавала зброю та інше військове обладнання сепаратистам у значних масштабах з початку створення так званих “ДНР” та “ЛНР” і в подальші місяці й роки. Крім того, РФ вона проводила артилерійські обстріли на запит сепаратистів та надавала їм політичну та економічну підтримку.

Таке рішення суд ухвалив у межах спільної скарги урядів України та Нідерландів проти Росії. Російська сторона заперечувала можливість розгляду цієї справи, заявляючи, що до подій на Донбасі нібито причетні місцеві сепаратисти, а не Росія. Водночас Україна наполягала, що непідконтрольна Києву частина Донбасу перебувала саме під контролем РФ.

Нагадаємо, що в листопаді трьох обвинувачених у справі щодо збиття малайзійського “боїнга” MH-17 над Донбасом у 2014 році окружний суд Гааги визнав винними. Йдеться про Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського та Леоніда Харченка, які отримали довічне. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter