ЄСПЛ визнав порушенням свободи вираження відмову ЦВК надавати активістам автобіографії політиків

Дата: 26 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав порушенням свободи вираження поглядів відмову Центральної виборчої комісії у 2014 році надати активістам “Центру демократії та верховенства права” автобіографії кандидатів у народні депутати. 

Рішення опублікували на офіційному сайті суду. 

Під час парламентських виборів 2014 року активісти хотіли побачити повні автобіографії, зокрема, Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Юлії Тимошенко, Ганни Гопко, Володимира Бойка, Олега Ляшка – перших номерів прохідних партії. ЦВК відмовилась надавати їм цю інформацію, але надіслала короткі вижимки, які і так були доступні на сайті комісії. Активісти вирішили відстояти своє право у суді, проте всі національні суди підтримали рішення ЦВК та наголосили, що автобіографії кандидатів у депутати є конфіденційними.

Рішення щодо порушення свободи слова у ситуації з “Центром демократії та верховенства права” та ЦВК Європейський суд з прав людини прийняв одностайно. 

«Рішення про відмову надати заявнику доступ до інформації про освіту та досвід роботи політичних лідерів, що містилася в їхніх автобіографіях, які були подані ними до ЦВК в ході парламентської виборчої кампанії, не було «необхідним у демократичному суспільстві», – йдеться у опублікованому рішенні. 

Водночас Україна не має виплачувати активістам компенсацію, адже встановлення порушення, як наголосили судді, само по собі є достатньою справедливою компенсацією моральної шкоди. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter