ЄСПЛ відхилив позов українця, який оскаржував штраф у 170 гривень за недотримання коронавірусних обмежень

Дата: 17 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини відхилив позов жителя Одещини Олега Маковецького, який намагався оскаржити накладений на нього штраф через недотримання коронавірусних обмежень.

Про це йдеться в рішенні суду, опублікованому 15 вересня.

Фото з відкритих джерел

Інцидент стався у грудні 2020 року. Маковецький, зайшовши у супермаркет, категорично відмовився вдягати захисну маску. Охорона викликала поліцію, яка склала адміністративний протокол і оштрафувала чоловіка на 170 гривень через порушення коронавірусних обмежень.

Олег Маковецький подав позов до суду, оскарживши законність цих обмежень. Суворовський міський суд Одеси відхилив позов і залишив штраф у силі. У суді зазначили, що поліцейські діяли законно, оскільки обмеження були запроваджені до того, як чоловіка оштрафували.

У жовтні 2021 року Маковецький звернувся вже до Європейського суду з прав людини, заявивши про порушення двох статей Конвенції про права людини: права на справедливий суд (стаття 6) і заборони покарання без відповідного закону (стаття 7).

ЄСПЛ відхилив заяву українця за обома статтями Конвенції.

У тлумаченні ЄСПЛ стосовно статті 6, то адміністративні органи, які виписують штрафи, дотримуються Конвенції про права людини, якщо “підлягають подальшому контролю судового органу, який має повну юрисдикцію і надає гарантії“, передбачені статтею, як і було в цьому випадку.

Що стосується статті 7, то суд постановив, що сума штрафу, накладена на Маковецького, була вкрай малою, а його несплата не могла б призвести до обмеження волі, бо йдеться про адміністративне покарання.

Нагадаємо, у грудні 2021 року Жовківський районний суд на Львівщині скасував наказ про відсторонення від роботи нещепленої вчительки.

Справа стосувалась вчительки математики з села Сопошин на Львівщині Ірини Бродик. За тиждень до того як нещеплених освітян почали відстороняти, адміністрація школи попередила працівників про наслідки за відмову від процедури, однак Бродик вакцинуватись не стала. Через це 8 листопада жінку відсторонили від роботи без збереження заробітної плати. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter