ЄСПЛ уперше очолить жінка – суддя з Ірландії Шіфра О’Лірі

Дата: 19 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Новою очільницею Європейського суду з прав людини стане ірландська суддя Шіфра О’Лірі. Вона буде першою жінкою – головою ЄСПЛ.

Про це пише “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу ЄСПЛ.

Шіофру О’Лірі. Фото: The Irish Times

О’Лірі заступить на посаду 1 листопада 2022 року. Вона багато років викладала право в різних європейських університетах, перш ніж була призначена суддею від Ірландії в ЄСПЛ у 2015 році.

Суддя замінить на посаді ісландця Роберто Спано, який почав головувати 18 травня 2020 року.

Як зазначає “Європейська правда”, ірландка обійме посаду в той час, коли суд, щойно вийшовши з пандемії, матиме справу з наслідками російського вторгнення в Україну, яке призвело до виходу Росії з Ради Європи та Європейської конвенції з прав людини.

Нагадаємо, що із 16 вересня 2022 року Російська Федерація припинила бути стороною Європейської конвенції з прав людини. У березні поточного року Росію виключили з Ради Європи, а тому влада країни денонсувала конвенцію, на підставі якої працює ЄСПЛ.

Суд і надалі розглядатиме скарги росіян, однак вони мають стосуватися подій, які сталися до 16 вересня 2022 року. З позовами щодо подій, які трапилися після цієї дати, росіяни до суду звертатися не зможуть. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter