ЄСПЛ ухвалив рішення у справі українки, якій видалили нирку та навіть не повідомили про це

Дата: 13 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини став на бік українки Людмили Майбороди, якій видалили нирку та навіть не повідомили про це під час виписки з лікарні; також у справі “Майборода проти України” розглядалися проблеми спілкування лікарів із пацієнтами та їхніми родичами — як у частині отримання інформованої згоди на медичне втручання, так й інформування про результати такого втручання.

Про це повідомив суддя Європейського суду з прав людини Микола Гнатовський.

Джерело: lexinform.com.ua

Згідно з матеріалами справи, 2000 року лікарі Львівської обласної клінічної лікарні видалили пацієнтці ліву надниркову залозу. Після цього медики встановили, що у пацієнтки, ймовірно, розвинулася післяопераційна внутрішня кровотеча. Їй запропонували термінову операцію, під час якої видалили ліву нирку, яка, за попереднім діагнозом, була здорова.

У травні 2000 року заявниці зателефонував невідомий і повідомив, що її ліву нирку “вкрали”.

Офіційне розслідування дійшло висновку, що нирка була видалена для порятунку її життя, а цивільний позов, який вона подала, мав результатом присудження їй відшкодування збитків проти лікаря, який її консультував.

Судді ЄСПЛ одностайно постановили, що у справі мало місце порушення статті 8 — “Право на повагу до приватного і сімейного життя” Європейської конвенції з прав людини в частині незабезпечення права Майбороди на інформовану згоду.

Згідно з рішенням суду, органи влади не перевірили, чи була можливість отримати згоду на видалення нирки від Майбороди до операції або від її родичів під час операції, і що держава не створила належної нормативно-правової бази для захисту права пані Майбороди на інформовану згоду.

У 2016 році Людмила Майборода померла, тож, за рішенням ЄСПЛ, Україна має сплатити 4,5 тисячі євро компенсації моральної шкоди доньці заявниці Мирославі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ЄСПЛ ухвалив рішення в справі “Побокін проти України” та зобов’язав український уряд виплатити заявнику Максиму Побокіну три тисячі євро за те, що органи не змогли ефективно розслідувати його побиття. 

Йдеться про події 2008 року. Тоді заявник пішов до київської школи, щоб забрати свою молодшу сестру. Чоловік мав помірні порушення мови та моторики, класифіковані як інвалідність середнього ступеня, однак охоронець закладу сприйняв його за нетверезого, тож силою витяг на вулицю та побив.

Інцидент спричинив сильні страждання Побокіну — у нього діагностували дизартрію і втрату ваги, безсоння та підвищену стомлюваність. У 2012-му чоловікові змінили групу інвалідності з другої на першу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter