ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу від батька українського військового, який загинув на Донбасі

Дата: 28 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Європейський Суд з прав людини прийняв до розгляду скаргу Анатолія Корнієнка, батька загиблого на Донбасі українського бійця Євгена Корнієнка з Дніпропетровщини. Він вимагає визнання в ЄСПЛ порушення Росією 2 та 13 статей Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Про це повідомляє “Радіо Свобода” з посиланням на правозахисну групу “Січ”.

Три роки знадобилося Анатолію Корнієнку, щоб довести в українському суді, що загибель його 22-річного сина сталася внаслідок агресії Російської Федерації.

Юристка Правозахисної групи “Січ” Марина Кіптіла повідомила, що рішення суду про загибель військовослужбовця внаслідок військової агресії Росії проти України не дає підстав, за українським законодавством, вимагати компенсацій від держави-агресора, оскільки в Україні взагалі відсутній механізм стягнення такого відшкодування з іншої країни. Але рішення українського суду можна додати до скарги в Європейський суд з прав людини.

“Я вважаю, що в даному випадку йдеться про порушення статті 2 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод – право на життя – і статті 3 – заборона катування та нелюдського або такого, що принижує честь і гідність, поводження”, – зазначила правозахисниця.

Батько загиблого бійця вважає, що не так важлива компенсація від держави-агресора, як відновлення справедливості.

Євген Корнієнко загинув 12 серпня 2014 року в бою під Вуглегірськом, прослуживши у зоні бойових дій на Донбасі кілька місяців, солдатом 25-ї повітряно-десантної бригади.

Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, протягом 2020 року в результаті бойових дій на сході України загинуло 49 військовослужбовців Збройних сил України та 18 мирних мешканців. 89 цивільних отримали різного ступеня поранення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter