ЄСПЛ не побачив порушення прав людини у справі колишнього генпрокурора Шокіна

Дата: 13 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини визнав неприйнятною скаргу колишнього Генерального прокурора України Віктора Шокіна на нібито порушення його права на доступ до суду. 

Про це повідомили у ЄСПЛ. 

Віктор Шокін та Петро Порошенко у Верховній Раді. Фото: “Новое время”

Парламент дозволив звільнити Шокіна з посади генпрокурора у березні 2016-го.

За рік до цього, вступаючи на посаду, Шокін обіцяв народним депутатам завершити розслідування й передати в суд гучні справи, пов’язані з режимом Януковича, й в першу чергу вбивствами на Майдані. Однак громадськість критикувала роботу генпрокурора. 

За звільнення Шокіна тодішнім президентом Петром Порошенком проголосували 289 народних депутатів. 

Через рік – 28 березня 2017 року – стало відомо, що Шокін через суд намагається відновитися на посаді. Він переконував, що подав у відставку під тиском Порошенка, на якого своєю чергою тиснув тодішній віцепрезидент США Джозеф Байден. Останній, за словами Шокіна, погрожував, що США не нададуть кредитні кошти Україні, якщо Шокіна не звільнять. 

Вищий адміністративний суд залишив позов ексгенпрокурора без розгляду, а аргументував це тим, що він подав документи з запізненням. Позов мав надійти до суду в місячний термін після звільнення. 

“Заявник двічі оскаржував постанову парламенту та указ президента. Перше провадження розпочалося майже через рік після його звільнення, а друге – майже через чотири роки після звільнення”, – кажуть у ЄСПЛ. 

Судді ЄСПЛ постановили, що скарги Шокіна не відповідають критеріям прийнятності й не мають будь-яких ознак порушення прав і свобод, закріплених у Конвенції чи протоколах до неї.  

Нагадаємо, що нещодавно ЄСПЛ комунікував заяву правозахисників Максима Буткевича та Євгенії Закревської щодо заборони проводити акції у 2012–2013 роках. 

Тоді на підставі ухвали суду про заборону будь-яких публічних зібрань перед Генеральною прокуратурою їм заборонили проводити акції в Києві. 

Фотографія обкладинки: УНІАН 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter