ЄСПЛ назвав розслідування Росією вбивства правозахисниці Наталі Естемірової неефективним

Дата: 31 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини не виявив причетності влади Росії до загибелі у 2009 році правозахисниці Наталії Естемірової, однак визнав розслідування злочину неефективним. 

Про це йдеться в рішенні суду. 

Наталія Естемірова. Фото: “Новая газета”

Наталія Естемірова працювала в російському правозахисному центрі “Меморіал” у Чечні. Вона зникла в столиці республіки в липні 2009 року. Жінку насильно посадили в машину та відвезли в  невідомому напрямку, а вже через декілька годин знайшли з вогнепальними пораненнями в лісі біля траси в сусідній Інгушетії. 

Одним з останніх злочинів, якому вона надала розголос, була публічна страта чеченця озброєними людьми в селі Ахкінчу-Хорта. Після цього Наталя отримувала погрози. Колеги пов’язували вбивство з професійною діяльністю, а відповідальність покладали на очільника Чечні Рамзана Кадирова. Досі справу щодо вбивства Естемірової не передали на розгляд суду.

ЄСПЛ розглядав скаргу, яку подала до суду сестра вбитої Світлана Естемірова. Судді дійшли висновку, що доказів причетності до вбивства російських спецслужб немає. Водночас визнали, що розслідування правоохоронці проводили неефективно. Також ЄСПЛ зазначив, що російська сторона не надала суду повну копію матеріалів кримінальної справи.

Сестрі Естемірової призначили компенсацію моральної шкоди в розмірі 20 тисяч євро.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter