ЄСПЛ наказав Росії припинити напади та бомбардування цивільних об’єктів в Україні

Дата: 01 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення, в якому наказав Російській Федерації припинити напади та бомбардування цивільних об’єктів в Україні.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Наслідки обстрілу російських окупантів у Києві, 25 лютого. Фото: Reuters

Україна звернулася до ЄСПЛ напередодні із заявою про запровадження попередніх заходів відповідно до правила 39. Суд узяв до уваги поточні військові дії та вважає, що вони створюють реальну та постійну загрозу серйозних порушень права на життя, права на заборону катувань та права на повагу до приватного і сімейного життя.

“З метою запобігання таким порушенням та відповідно до статті 39 регламенту суд постановляє: в інтересах сторін та належного ведення розгляду наказати уряду Росії утримуватися від військових нападів на цивільне населення та цивільні об’єкти, зокрема житлові приміщення, автомобілі екстрених служб та інші, особливо цивільні, об’єкти, що охороняються, такі як школи та лікарні, а також негайно гарантувати безпеку медичних установ, особового складу та аварійно-рятувальних служб у межах атакованої або обложеної російськими військами території”, – заявили в ЄСПЛ.

Правило 39 дозволяє ЄСПЛ видати наказ на адресу будь-якої держави-учасниці Європейської конвенції з прав людини на час розгляду по суті скарги про порушення цієї конвенції. Наказ суду є обов’язковим для виконання. 

Нагадаємо, що, за даними розслідувачів з Bellingcat, Росія використовує касетні боєприпаси під час обстрілу житлових кварталів в Україні. Вони становлять особливу небезпеку для мирних жителів, адже в разі їхнього використання над ціллю розкидаються невеликі розривні суббоєприпаси, які розсіюються та вибухають на великій площі, що збільшує збитки та втрати.

Росію раніше вже звинувачували у використанні касетних боєприпасів у війні в Сирії, а також на Донбасі. 

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter