У ЄС заявили про зміцнення кібероборони у відповідь на загрози з боку Росії

Дата: 11 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російські кібератаки на країни–члени Євросоюзу та їхніх партнерів стали “сигналом до пробудження”: ЄС має докласти більше зусиль, щоб захистити своїх громадян і збройні сили, а також посилити співпрацю з НАТО.

Про це заявили у Єврокомісії (ЄК), виконавчому органі ЄС, пише Reuters.

Джерело: pixabay.com

ЄК запропонувала два плани протидії погіршенню безпекової ситуації, спричиненому російським вторгненням в Україну. Вони передбачають зміцнення кібероборони та надання збройним силам можливості швидше та зручніше пересуватися між кордонами.

За словами верховного представника ЄС із питань зовнішньої політики Жозепа Борреля під час пресконференції, на якій були анонсовані ці плани, “війна знов підступила до наших кордонів, і російська агресія проти України підважує мир і засновану на правилах систему міжнародних відносин у всьому світі”.

Він переконаний, що ці події мають наслідки для Євросоюзу, і країни-члени мають “пристосовувати оборонну політику до цього нового середовища”.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг попередив про зростання небезпеки в кіберпросторі. Він нагадав про нещодавні кібератаки на супутники, критично важливу інфраструктуру та урядові департаменти, зокрема в межах війни Росії проти України.

Водночас ЄК запропонувала окремий План військової мобільності, метою якого є сприяння зручнішому пересуванню особового складу й обладнання між країнами ЄС, розбудові “більш захищеної системи інфраструктурних об’єктів і кращої мережі зв’язків між ними” та посиленню співпраці з НАТО.

Як зазначила віцепрезидентка ЄК Марґрете Вестаґер, щоб військові підрозділи були дійсно ефективними на полі бою, вони мають швидко пересуватися.

“Їхній рух не має гальмувати бюрократія чи нестача пристосованої до таких завдань інфраструктури”, — сказала вона.

Раніше Європейське агентство з питань мережевої та інформаційної безпеки (ENISA) заявило, що цього року ЄС зазнавав частіших і більш руйнівних кібератак внаслідок вторгнення в Україну (дані станом на травень 2022 року включно).

Нагадаємо, що за даними СБУ, Росія проводить потужні кібератаки по українських енергооб’єктах, щоб спричинити максимальний “блекаут”. У середньому це понад 10 кібератак на добу, і якби їх не відбивали українські кіберфахівці, наслідки були б украй серйозними для України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter