ЄС закликав піти у відставку прем’єра Мальти через убивство журналістки Дафни Каруани Галіції

Дата: 04 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Глава слідчої місії ЄС на Мальті закликала прем’єр-міністра країни негайно піти у відставку на тлі розслідування вбивства журналістки Дафни Каруани Галіції.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Прем’єр-міністр Мальти Джозеф Мускат

Очільницю місії Софі Велд занепокоїла зустріч із прем’єром Джозефом Мускатом і міністром юстиції країни Оуеном Бонні. Вона наголосила, що довіра між ЄС і Мальтою була серйозно підірвана, а глава уряду зробив мало, аби розвіяти побоювання Брюсселя.

“Я думаю, що всі визнають, включно із самим прем’єр-міністром, що він припустився деяких серйозних помилок, і я б сказала, що залишатися на довше, ніж необхідно, – це ще одна помилка”, – розповіла Велд.

Основна опозиційна партія Мальти ще в понеділок заявила, що бойкотуватиме парламент, поки Мускат не залишить свій пост. Зі свого боку прем’єр у зверненні до нації напередодні розповів, що планує піти у відставку в січні. Так він вирішив нібито через тиск із боку громадськості у зв’язку з розслідуванням вбивства журналістки. Відставки Муската вимагали й самі мальтійці, які в неділю вийшли на акцію протесту з такою вимогою. За даними журналістів, на протест того дня вийшло близько 20 тисяч людей. 

16 жовтня 2017 року на Мальті внаслідок вибуху автомобіля загинула журналістка Дафна Каруана Галіція, яка розслідувала корупційні злочини в межах проєкту Panama Papers та звинувачувала в корупції мальтійського прем’єр-міністра.

Журналістка розслідувала можливу причетність мальтійських партій до лівійсько-італійської афери з контрабанди дизпалива. Син журналістки Метью Галіція звинуватив у її смерті “мафіозну державу”. Троє синів Дафни Каруани Галіції вимагають відставки прем’єр-міністра Мальти Джозефа Муската.

У грудні 2017 року прокуратура Мальти висунула звинувачення трьом особам, яких підозрюють у вбивстві журналістки. Брати Альфред та Джордж Діджіоргіо, а також Вінс Мускат не визнали себе винними у вбивстві журналістки.

Нещодавно підозрюваного в посередництві між замовниками, виконавцями та співучасниками вбивства журналістки помилували в обмін на свідчення в суді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter