ЄС та США закликали вдосконалити законопроект про відновлення ВККС

Дата: 27 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Глава представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас і тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін зустрілися з головою комітету правової політики Верховної Ради Андрієм Костіним і закликали вдосконалити законопроєкт про відновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на заяву, оприлюднену представництвом ЄС у твіттері.

“Посольство США і делегація ЄС в Україні зустрілися з головою комітету правової політики Верховної Ради Костіним. Необхідні вдосконалення законопроєкту про відновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів для забезпечення незалежності комісії з відбору ВККС і значущої ролі незалежних експертів”, — повідомляється у заяві.

Нагадаємо, мова йде про законопроєкт №3711-д “Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України”, який Верховна Рада ухвалила у першому читанні 3 березня.

Ухвалений законопроєкт подала на розгляд парламенту група депутатів. Документ є доопрацьованою версією законопроєкту президента Володимира Зеленського, який розкритикувала Венеційська комісія. 

Згідно з новим законопроєктом, Конкурсна комісія з доброчесності, до якої мають увійти міжнародні експерти, оцінюватиме тільки добропорядність кандидатів до ВККС, однак їхній професійний рівень оцінюватимуть члени Вищої ради правосуддя. Вона й ухвалюватиме остаточні рішення щодо призначень до ВККС. Усіх 16 членів ВККС призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу строком на чотири роки.

Фото обкладинки: Transparency International Ukraine

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter