ЄС офіційно визнає Україну кандидатом на вступ: проєкт висновків саміту

Дата: 22 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Лідери ЄС у Брюсселі схвалять рекомендацію Європейської комісії щодо надання Україні та Молдові статусу кандидата на вступ у Європейський Союз. 

Про це повідомляє видання Euractiv, яке ознайомилося з останнім проєктом висновків саміту ЄС.

Фото: Ursula von der Leyen

“Європейська Рада ухвалила рішення надати Україні та Республіці Молдова статус країни-кандидата”, – йдеться у проєкті рішення лідерів ЄС, які зустрінуться на саміті в Брюсселі 23–24 червня.

Додається також, що лідери ЄС ухвалять рішення про подальші кроки щодо вступу країн після повного виконання всіх умов, викладених Європейською комісією.

Перший звіт про оцінку виконання Україною умов очікується в рамках регулярного аналізу Єврокомісії щодо розширення вже до кінця цього року.

Крім того, Європейська рада готова надати Грузії статус країни-кандидата після того, як будуть враховані пріоритети, зазначені у висновку Комісії щодо заявки Грузії на членство.

“Прогрес кожної країни на шляху до Європейського Союзу залежатиме від її власних заслуг у виконанні Копенгагенських критеріїв, включаючи здатність ЄС приймати нових членів”, – йдеться також у проєкті висновків.

Це формулювання свідчить про те, що ЄС не має наміру об’єднувати Україну та Молдову в один “пакет”, як це було зроблено з Північною Македонією та Албанією.

Кілька дипломатів ЄС заявили виданню, що після кількох днів внутрішніх обговорень у ЄС не виявилося жодної країни серед 27 країн–членів ЄС, яка виступила б проти надання Україні кандидатського статусу.

Водночас для України прописали сім вимог, які вона має виконати, щоб не втратити новий статус і просуватися до наступного етапу процедури. Йдеться про такі: реформа Конституційного Суду, продовження судової реформи, антикорупція, боротьба з відмиванням коштів, втілення антиолігархічного закону, узгодження аудіовізуального законодавства з європейським та зміна законодавства про нацменшини.

Нагадаємо, що 17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Єврокомісія звернула увагу на те, що Україна загалом просунулася у досягненні стабільності інститутів, які гарантують демократію, верховенство права, права людини і повагу та захист меншин.

Водночас висновок Європейської комісії щодо відповідності України вимогам для держави-кандидата пропонує дозволити ЄС скасувати цей статус у разі, якщо Україна порушить свої зобов’язання. Брюссель, враховуючи особливе становище України, ухвалив таке рішення одночасно щодо двох держав-аплікантів – України та Молдови.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter