ЄС не визнає Лукашенка президентом Білорусі

Дата: 19 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Глави держав Євросоюзу вирішили не визнавати результатів президентських виборів у Білорусі та висловили свою солідарність із мирними протестувальниками, незгодними з офіційними результатами волевиявлення. 

Про це повідомляє видання Focus із посиланням на канцлерку Німеччини Ангелу Меркель. 

ЄС закликав керівництво Білорусі відмовитися від насильства і піти на діалог з опозицією. Меркель також висловила впевненість, що білоруси мають самі вибрати шлях, яким піде країна, і застерегла інші країни, зокрема Росію, від зовнішнього впливу. Відомо, що 15 серпня, на шостий день масових протестів, Олександр Лукашенко заявив, що Росія готова надати “всебічну допомогу щодо гарантування безпеки… в разі зовнішніх військових загроз”. Однак наразі навіть у РФ сказали, що у військовій допомозі Білорусі немає потреби. 

Водночас голова Європейської ради Шарль Мішель під час брифінгу після відеозустрічі лідерів ЄС щодо ситуації в Білорусі повідомив, що Євросоюз вирішив запровадити санкції проти осіб, причетних до насильства щодо мирних демонстрантів і фальсифікації виборів.

“Ми твердо підтримуємо право білоруського народу визначати свою долю, і ЄС невдовзі запровадить санкції проти значної кількості осіб, відповідальних за насильство, репресії і шахрайство з виборами”, – заявив Мішель, якого цитує “Європейська правда”.

Нагадаємо, що вибори президента Білорусі пройшли 9 серпня. Офіційно їх виграв Олександр Лукашенко, однак опозиція стверджує, що результати білоруської ЦВК сфальсифіковано. Одразу після закінчення голосування сотні білорусів вийшли на вулицю та вимагали чесного підрахунку голосів, однак силовики почали жорстко розганяти їх.

За п’ять днів протесту в країні затримали близько 7 тис. осіб, зокрема іноземців. Згодом із СІЗО почали випускати затриманих, які розповідали про нелюдське поводження з боку силовиків, побиття, погрози зґвалтуванням тощо.

На одинадцятий день протестів у країні силовики почали знову розганяти мирні акції

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter