ЄС готує рішення про неприйняття закордонних паспортів, виданих Росією на окупованих територіях

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Посли ЄС у середу погодили мандат на перемовини з Європарламентом щодо рішення про неприйняття російських проїзних документів, виданих на тимчасово окупованих територіях України та Грузії.

Про це повідомили в Раді Європейського Союзу.

Фото: Слово і Діло

“Це рішення є відповіддю на неспровоковану та необґрунтовану військову агресію Росії проти України та практику Росії щодо видавання російських закордонних паспортів мешканцям окупованих регіонів. Воно також слідує за одностороннім рішенням Росії визнати незалежність грузинських територій Абхазії та Південної Осетії у 2008 році”, йдеться в повідомленні.

Російські проїзні документи, видані особам, які проживають в окупованих Росією регіонах України та Грузії, не прийматимуться як дійсні проїзні документи для отримання візи або перетину кордонів Шенгенської зони.

“Російські проїзні документи, видані в цих регіонах, вже не визнаються чи перебувають у процесі невизнання державами-членами ЄС. Це рішення спрямоване на встановлення загального підходу, забезпечення належного функціонування зовнішнього кордону та спільної візової політики, а також гарантування безпеки держав-членів ЄС”, прокоментував Віт Ракушан, міністр внутрішніх справ Чехії, яка головує в Раді ЄС.

На основі погодженого послами мандату головування Ради ЄС готове розпочати перемовини з Європейським парламентом.

Після незаконної анексії Криму у 2014 році Росія видала російські закордонні паспорти мешканцям півострова. Ця практика була поширена на непідконтрольні українському уряду райони Донецької та Луганської областей у квітні 2019 року, а потім на Херсонську та Запорізьку окуповані області в липні 2022 року.

У Раді ЄС також додали, що систематичне видавання російських паспортів у цих окупованих регіонах є порушенням міжнародного права та територіальної незалежності України.

Ще 2020 року Євросоюз підтвердив, що не визнає російських паспортів, виданих жителям окупованого Криму після його анексії, та закликає до цього всіх членів ОБСЄ. З березня 2014 року Євросоюз запровадив обмежувальні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму та Севастополя і навмисну дестабілізацію Росією України.

Нагадаємо, що на початку жовтня громадяни України, які виїхали з тимчасово окупованого Криму до Астани, зібралися перед посольством України. Вони прагнуть отримати закордонні паспорти для подальшого виїзду до “третіх країн”. Консул України в Казахстані Іван Алмаші заявив, що посольство “намагатиметься допомогти всім, чим зможе, незалежно від того, які в них є документи”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter