Януковича заочно арештували в справі про Межигір’я

Дата: 07 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді заочного тримання під вартою експрезиденту України Віктору Януковичу в справі про резиденцію Межигір’я.

Таке рішення ухвалили під час засідання 7 жовтня. 

Фото: Getty Images

Суддя Катерина Широка постановила, що після затримання і не пізніше як через 48 годин з часу доставлення президента-втікача суд має розглянути за його участю питання про застосування обраного запобіжного заходу або його зміну на м’якший. 

Раніше ВАКС дозволив провести спеціальне досудове розслідування в справі Межигір’я. Дії Януковича та його сина Олександра кваліфікують за статтями “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем” та “Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”. Окрім цього, Януковичу-молодшому закидають статтю “Пособництво в кримінальному злочині”.

За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, збитки, завдані державі в цій справі, перевищують 500 мільйонів гривень. 

Майно резиденції Межигір’я ще 2015 року заарештував Печерський районний суд Києва, а згодом це рішення підтвердили й в апеляції. У 2017 році Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори, за якими резиденція вибула з державної власності у 2007-му. 

Нагадаємо, що на початку 2019-го суд заочно визнав колишнього президента винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, – п’ять років. Захист Януковича подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter