Януковича повторно викликають до суду в справі “Межигір’я”

Дата: 27 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд повторно викликає колишнього президента Віктора Януковича до суду в справі про заволодіння резиденцією “Межигір’я”.

Про це стало відомо з трансляції засідання суду. 

Фото: ua.news

Судді частково задовольнили клопотання адвокатів Януковича і перенесли засідання щодо обрання запобіжного заходу вже втретє. Цього разу на 4 жовтня о 9:30. Колишнього президента викликають через публікацію повістки в ЗМІ й на офіційному сайті Офісу генпрокурора.

Захисники президента-втікача повідомили, що він зможе взяти участь у засіданні в порядку відеоконференції. 

Напередодні ВАКС дозволив провести спеціальне досудове розслідування в справі Межигір’я. Дії Януковича та його сина Олександра кваліфікують за статтями “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем” та “Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”. Окрім цього, Януковичу-молодшому закидають статтю “Пособництво в кримінальному злочині”.

Як повідомляли в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, збитки, завдані державі в цій справі, перевищують 500 мільйонів гривень. 

Фото: Національний парк “Межигір’я”

Майно резиденції Межигір’я ще 2015 року заарештував Печерський районний суд Києва, а згодом це рішення підтвердили й в апеляції. У 2017 році Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори, за якими резиденція вибула з державної власності у 2007-му. 

Нагадаємо, адвокати Януковича раніше заперечували, що експрезидент та його син не є підозрюваними в справі Межигір’я.

На початку 2019-го суд заочно визнав колишнього президента винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, – п’ять років. Захист Януковича подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Фотографія обкладинки: “Українські новини”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter