Янукович запросив українських правоохоронців до Ростова, щоб “з’ясувати питання”

Дата: 02 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Колишній президент Віктор Янукович звернувся до Офісу генерального прокурора та Державного бюро розслідувань із проханням до правоохоронців прибути за місцем його тимчасового перебування в Російській Федерації, щоб “з’ясувати всі необхідні питання для розслідування справ Майдану”.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Будинок, у якому нібито мешкає Янукович у Ростові

Уперше Янукович заявив про те, що чекає українських правоохоронців у Росії, ще 2017 року. Тоді за декілька днів після того, як прокуратура передала справу про держзраду експрезидента до суду, він розповів російським журналістам, що Генпрокуратура РФ нібито зв’язалася з колегами в Україні та повідомила про готовність організувати його допит.

“Це означає, що між правоохоронними органами України та Росії налагоджено діалог, і я сподіваюся на приїзд співробітників ГПУ. Думаю, нам буде про що з ними поговорити”, – казав Янукович.

Захист експрезидента наголошував, що після розкриття адреси проживання Януковича щодо нього мають зупинити процес заочного засудження, однак з цим не погоджувались у Генеральній прокуратурі. Українські правоохоронці наголошували, що єдиною причиною припинення заочного засудження має стати добровільний приїзд Януковича на батьківщину. 

“Адреса, яку називають адвокати Януковича, нами не підтверджується”, – говорив тоді в коментарі “Українській правді” прокурор військової прокуратури Руслан Кравченко.

Фото: KP.UA

Нове прохання Януковича про приїзд українських правоохоронців до Ростова пов’язане з тим, що наприкінці січня 2020 року Офіс генерального прокурора повідомив йому підозру в державній зраді через підписання “Харківських угод”. На думку правоохоронців, президент-утікач сприяв нарощенню в Україні російських військ, які потім окупували Крим.

За версією слідства, Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України перед нею за постачання природного газу, а потім на його погашення, зокрема за допомогою нібито надання знижки, фактично безоплатно розташовувала ЧФ РФ на території України.

Адвокати Януковича вже назвали заяви правоохоронців про вручення підозри неправдою, а також зауважили, що ДБР нібито “абсолютно немає підстав для того, щоб виносити будь-які підозри за “харківськими угодами”.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Київський апеляційний суд скасував заочний арешт експрезидента Януковича в справі про розгін Майдану, адже судді не мали доказів того, що колишній очільник країни перебуває в міжнародному розшуку. Скасування не означає, що Янукович може безперешкодно повертатися до України, адже тут він має одразу потрапити за ґрати на 13 років за вироком у справі про державну зраду.

Загалом після втечі у 2014 році Януковича з країни правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Янукович фігурує в справах про незаконне заволодіння резиденціями “Межигір’я” та “Сухолуччя”, фальсифікацію результатів голосувань за “диктаторські закони”, злочини проти майданівців, численні тяжкі економічні злочини та хабар, замаскований під винагороду за авторські книжки.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним за статтею “Державна зрада” та заочно засудив його до 13 років в’язниці. Також суддя оголосив, що сторона обвинувачення довела, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter