Янукович подав до ОАСК позов проти Ради

Дата: 06 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Колишній президент Віктор Янукович звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з позовом проти Верховної Ради. 

Про це повідомила представниця парламенту в Конституційному Суді Ольга Совгиря.

Фото: Getty Images

Янукович заявив, що планує оскаржувати своє усунення з посади, ще наприкінці листопада. Верховна Рада ухвалила відповідну постанову 22 лютого 2014 року, однак захист експрезидента називає це рішення антиконституційним.

“Цю постанову можна сміливо перейменувати на “Постанову про державний переворот”,писав прессекретар сина Януковича Юрій Кірасір.

Законно усунути президента від влади, на думку захисту Януковича, можна було лише за допомогою імпічменту.

Як зазначила Совгиря, у позові Янукович вимагає визнати відсутність компетенції встановлення факту самоусунення, що може свідчити, на її думку, про штучну зміну підсудності позову.

“Відповідно до статті 22 КАСУ, справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради підсудні Верховному Суду як суду першої інстанції, а не ОАСК”, – написала вона. 

Нагадаємо, цього року ЄСПЛ почав розгляд скарги Януковича проти України, що стосується подій 21 та 22 лютого 2014 року. 

У 2019-му суд заочно визнав його винним у державній зраді й пособництві в агресивній війні. Процес тривав 20 місяців, а розслідування злочинів, які він скоїв, – п’ять років. Захист колишнього президента подав не менш ніж п’ять апеляційних скарг на вирок, а потім ще кілька скарг на постанови цього ж суду, який відхилив заяви захисників. 

Фотографія обкладинки: bloomberg.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter