Янукович хоче давати відеосвідчення в суді

Дата: 08 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Експрезидент України Віктор Янукович хоче, щоб його допитали через відеозв’язок на засіданні в Печерському районному суді, де розглядатимуть клопотання про запобіжний захід у справі Майдану щодо нього.

Про це повідомив у фейсбуку адвокат Віталій Сердюк. 

Допит Януковича у 2016 році 

Востаннє Януковича допитували в суді за допомогою відеозв’язку у 2016 році, коли Святошинський суд розглядав справу про вбивство 39 активістів Євромайдану 20 лютого 2014 року. Тоді захист і обвинувачення мали по годині, щоб допитати президента-втікача. 

На засіданні, що має відбутися 9 грудня, захист Януковича пропонує заслухати й тодішніх представників влади, і представників Євромайдану. За словами Сердюка, необхідно допитати, зокрема, Миколу Азарова, Віталія Захарченка, Олександра Якименка, Арсенія Яценюка, Петра Порошенка, Андрія Парубія, Олександра Турчинова, Юрія Луценка та Давида Жванію.

Сердюк також повідомив, що хоче передати суду і вимагатиме публічного вивчення 15 томів матеріалів, які нібито підтверджують причетність до розстрілів на Майдані “представників постмайданної влади”.

Нагадаємо, що Київський апеляційний суд скасував рішення Печерського районного суду про заочний арешт експрезидента Віктора Януковича в справі про розгін Майдану, адже судді не мали доказів того, що колишній очільник країни перебуває в міжнародному розшуку. Скасування не означає, що Янукович може безперешкодно повертатися до України, адже тут він має одразу потрапити за ґрати на 13 років за вироком у справі про державну зраду.

Загалом після втечі у 2014 році Януковича з країни правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Янукович фігурує в справах про незаконне заволодіння резиденціями “Межигір’я” та “Сухолуччя”, фальсифікацію результатів голосувань за “диктаторські закони”, злочини проти майданівців, численні тяжкі економічні злочини та хабар, замаскований під винагороду за авторські книжки.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним за статтею “Державна зрада” та заочно засудив його до 13 років в’язниці. Також суддя оголосив, що сторона обвинувачення довела, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.

Фотографія обкладинки: KP.UA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter