Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час обстрілу Краматорська, здолала 5-кілометрову дистанцію на Бостонському марафоні

Дата: 14 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

12-річна Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час ракетного удару росіян по Краматорську, взяла участь у Бостонському марафоні (США): українка на протезах здолала відстань у п’ять кілометрів.

Про це пише “Українська правда. Життя”.

Яна Степаненко. Джерело: фейсбук-сторінка НЕЗЛАМНІ – Національний реабілітаційний центр

“Ця сталева дівчинка Яна Степаненко, яка втратила обидві ноги під час російського ракетного удару та бігла усі 5 кілометрів Бостонської дистанції з посмішкою та любов’ю, – це відображення нашої сильної України та нашої незламної нації”,написала ще одна учасниця марафону Ірина Кушакевич.

Впродовж двох місяців Яна посилено готувалася до участі в марафоні. Вона тренувалась чотири рази на тиждень з фізичним терапевтом центру UNBROKEN та професійними тренерами, оскільки вона готувалася здолати таку дистанцію вперше в житті. До США вона поїхала на запрошення фундації One World Strong.

“Яна використовує рух для зцілення. І наша фундація так само допомагає робити подібні речі тим, хто пережив важкі поранення та психологічні травми. Ви можете прийти на марафон, зосередитися і рухатися вперед. Ми раді зробити цей крок вперед з UNBROKEN і, сподіваюся, зробимо ще більше наступного року. Щоб майбутні 5 кілометрів на Бостонському марафоні могли пробігти й ваші захисники”, – розповів голова фонду One World Strong Дейв Фортьєр.

Долучаючись до змагань, Яна мала благодійну мету: допомогти зібрати 615 тисяч на спортивний протез для важкопораненого військового Олександра Рясного, який втратив кінцівку. Дівчинка хоче, щоби він знову міг бігати, як і вона.

Рясний служить із 2011 року, брав участь в АТО та ООС. З початком повномасштабного наступу став до оборони Запоріжжя. Був поранений торік у вересні, втратив ногу.

Олександр отримав протез у Центрі Unbroken і будь-що планує повернутися на фронт.

Підтримати Яну та її благодійну мету можна на платформі dobro.ua.

Нагадаємо, що Яна Степаненко разом зі своїм братом Ярославом та мамою Наталією 8 квітня 2022 року перебувала на залізничному вокзалі в Краматорську, намагаючись евакуюватися з району бойових дій. Тоді росіяни атакували вокзал ракетою з касетними боєприпасами. Внаслідок удару загинула 61 людина, ще понад 100 дістали поранення. Яна втратила обидві ноги, її мама – одну. Ярослав не постраждав, бо залишився в момент обстрілу в приміщенні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Яна Степаненко планує взяти участь у Бостонському марафоні.

Дівчинка посилено готувалася до забігу: двічі на тиждень займалася в Національному реабілітаційному центрі “Незламні” (Unbroken) з фізичним терапевтом і двічі – на велотреку та стадіоні з професійними тренерами бігового клубу PROBIG.

Торік восени Яна вже брала участь у Львівському півмарафоні. Тоді вона тільки вчилася користуватися біговими протезами й разом з іншими пацієнтами центру UNBROKEN, українськими воїнами здолала символічну “Милю незламності” завдовжки всього 70 метрів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter