“Намагалися знищити якомога більше людей”: свідчення очевидців обстрілу вокзалу Краматорська

Дата: 08 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На ракеті, від якої загинули люди на вокзалі у Краматорську, було написано “За детей”, а на вокзалі, ймовірно, перебував коригувальник вогню. 

Про це йдеться у відповідному матеріалі Медійної ініціативи за права людини, яка зібрала свідчення очевидців, а також попередню правову оцінку обстрілу вокзалу.  

Фото: В’ячеслав Запорожець, волонтер благодійного фонду “Лазар”

Близько 11:00 8 квітня по залізничному вокзалу у Краматорську завдали ракетного удару. Наразі відомо про 50 загиблих, серед яких п’ятеро дітей, та понад сотню поранених.

У момент атаки на вокзалі перебувало близько тисячі людей, які очікували евакуаційних потягів, повідомив начальник Донецької військової цивільної адміністрації Павло Кириленко. 

“Я вранці їхала через міст, з нього добре видно вокзал, там було дуже багато людей, що чекали на евакуацію. Самих поїздів ще не було, а от людей на площі перед вокзалом було дуже багато. Жінок з дітьми”, – розповіла очевидиця.

Спершу у ЗМІ повідомили, що удар нанесли ракетами “Іскандер”. Однак згодом президент України Володимир Зеленський заявив, що по вокзалу вдарили з установки “Точка-У”. Йдеться про дві ракети з касетними боєприпасами.   

“Треба знати, куди ракету направити, тому точно була попередня розвідка. Потім була корегувальна розвідка, тобто хтось, хто був тут (на вокзалі. – Ред.) і направляв. Вчора пошкодили залізничне полотно між Слов’янськом. Тобто вчора на вокзалі залишилися люди, які не змогли поїхати та люди, які хотіли поїхати сьогодні. Було дуже багато людей. І всі знали, що російська ракета потрапила у колію. Я вважаю, що це було навмисно зроблено. Намагалися знищити якомога більше людей”, – зазначив Олександр Кадієвський, юрист та керівник приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини у Краматорську. 

Усіх постраждалих направили до 3-ї міської лікарні міста. Згодом тих, кого можна буде транспортувати, планують перевезти до лікарень Дніпра та Києва. 

“Надаємо допомогу пораненим. Працює п’ять бригад хірургів. Близько десяти людей зараз знаходиться у коридорі і п’ятеро зараз в операційній”, – повідомив В’ячеслав Запорожець, волонтер благодійного фонду “Лазар”.

За словами чоловіка, який був на місці події, значна частина ракети впала на відстані близько 50 метрів від головної будівлі вокзалу. На ракеті видно напис “За детей”. Її частина влучила в центральний корпус приміщення вокзалу та проламала дах. Багато людей знаходилися на пероні зі сторони міста, чекали на посадку, дехто знаходився у приміщенні самого вокзалу. Зі слів начальниці вокзалу, частина ракети залетіла у приміщення зі сторони Дружківки. 

Водночас Міністерство оборони Росії запевняє, що не причетне до подій в Краматорську, адже “Точка-У” нібито “офіційно зняті з озброєння ракетних бригад у зв’язку з переходом на “Іскандери”. Однак розслідувачі з Conflict Intelligence Team ще 6 березня писали, що Росія повернулася до застосування цього типу ракет.

У Росії також звинуватили українських військових, назвавши це “випадковим або навмисним вбивством цивільних”. Таку інформацію поширило державне пропагандистське медіа “РИА Новости”.

Воно також повідомило у твіттері про удар по Краматорську за 5 хвилин до обстрілу – повідомлення було заздалегідь запланове, зазначило LB.ua. У низці російських телеграм-каналів також відзвітували про “враження сил ЗСУ та порушення постачання”. Потім ці дописи повидаляли. 

Юристи правозахисної коаліції “Україна.П’ята ранку” кажуть, що цей інцидент може бути визнаним воєнним злочином. Його кваліфікація, утім, залежить від умислу російських військових.
  • По-перше, за міжнародним гуманітарним правом існує заборона використовувати касетні боєприпаси, які за попередньою інформацією, впали на вокзал в Краматорську.
  • По-друге, треба встановити, який намір мали російські військові, обстрілюючи вокзал: вони стріляли по вокзалу як по військовому об’єкту чи цивільному. Наприклад, залізничний вузол може бути військовим об’єктом, бо це може допомогти послабити воєнний потенціал супротивника.
  • По-третє, треба визначити, чи мета такого удару по військовому об’єкту пропорційна обсягу завданої шкоди понад сотні цивільним.
Важливо, що інформація про скупчення людей на вокзалі у Краматорську була публічною. Ймовірно, про це знали й російські військові, прокоментували у коаліції.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter