Яку діяльність лікарів на окупованих територіях вважатимуть зрадою, пояснює Ляшко

Дата: 10 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Якщо лікар виконує свої обов’язки на окупованій території та забезпечує життєдіяльність лікарні, то його не вважатимуть колаборантом.

Про це заявив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, в інтерв’ю “Українській правді. Життя”.

Фото: Кабінет Міністрів України

Натомість, за словами Ляшка, якщо людина проявлятиме ініціативу, щоб її призначили керівником, співпрацюватиме з окупаційною владою з політичних мотивів, визнаватиме законність окупації, це буде розцінено як зрада України.

“Якщо окупанти кажуть: “Ми вам платимо зарплату, а ви перебуваєте на території закладу”, я, як міністр охорони здоров’я, буду відстоювати, що це не є співпрацею з окупантами. Тому що у медиків немає іншого виходу”, – каже міністр.

Крім того, українська сторона все одно буде платити лікарям, які знаходяться на окупованих територіях, заробітну плату на картку. Але може наступити момент, коли не буде доступу до банкомату чи буде зупинено обіг українських карток, і до цього треба бути готовим.

“Якщо вам потрібні ліки, бензин, енергія, то це не є співпраця з окупантами, це ваша робота для забезпечення життєдіяльності лікарні, яка повинна рятувати українців. Ми зі своєї сторони продовжуємо всім виплачувати заробітну плату”, – розповів він.

За словами міністра, отримання зарплатні від російських окупантів не є співпрацею. Це просто виживання до того часу, поки наші Збройні сили України не прийдуть і не звільнять територію. Головне, як зазначає Ляшко, не визнавати окупанта господарем.

Нагадаємо, що у Херсоні почали масово звільнятися лікарі через те, що їх примушують співпрацювати з російськими військовими та самопроголошеною “владою”. Там медики оформлюють відпустки або заяви на звільнення, щоб уникнути тиску з боку військових РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter