На компенсації за зруйноване на Донбасі житло заклали 20 млн грн: як отримати виплати?

Дата: 29 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Кабінет міністрів України затвердив порядок виплати компенсації за зруйноване внаслідок збройної агресії Росії житло на Донбасу.

Про це повідомили у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Про те, що в Україні слід розробити порядок виплати компенсації за зруйноване на Донбасі житло, правозахисники говорять вже не перший рік. З такою вимогою вони виступали й на початку року, коли звертались до парламентарів щодо подолання наслідків російсько-української війни.

Через те, що за шість років в Україні так і не з’явився дієвий механізм виплати коштів за зруйноване житло, юристи радили українцям звертатись з відповідними заявами до ЄСПЛ. Однак у квітні цього року Верховний суд зобов’язав виплатити 50 тисяч гривень компенсації 67-річній переселенці із Шахтарська Ніні Памфіловій. 

Наразі для виплати компенсацій у держбюджеті заклали 20 млн. грн., а виплати, за інформацією Мінінтеграції, виплачуватимуть потерпілим, які володіють житлом на контрольованій урядом України території, яке зруйнували після 14 квітня 2014 року. Розмір компенсації визначатиметься за показниками опосередкованої вартості спорудження в інших регіонах, але не становитиме більш ніж 300 тис.

Як отримати компенсацію 

Щоб отримати компенсацію заявникам слід подати перший пакет документів до органу місцевого самоврядування, військово-цивільної адміністрації або центру надання адміністративних послуг за місцем розташування зруйнованого житла. Серед документів мають бути:

  • заява про проведення обстеження житла за відповідною формою;
  • копія документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України;
  • копія документа з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • нотаріально завірені копії документів, що підтверджують право власності потерпілого на житло на момент подання заяви.

Через 5 днів заявнику надають відповідь про ухвалене рішення та дату проведення обстеження, яке має відбутись не більш ніж за місяць. За бажанням кожен заявник може долучитися до роботи комісії з обстеження та надавати пояснення, додавати інші необхідні документи та інформацію, а також фотографувати та фільмувати сам процес обстеження. 

Через три робочі дні заявник має отримати від органів місцевого самоврядування або військово-цивільної адміністрації акт про проведення обстеження та довідку, в якій особу визнають потерпілою внаслідок надзвичайної ситуації.

Зруйнована під обстрілами багатоповерхівка у Лисичанську

Після цього заявник може самостійно зареєструвати в Державному реєстрі прав на нерухоме майно припинення права власності на зруйноване житло. Приводом для цього стане акт обстеження та документ, що засвідчує право власності, який треба передати до держгеокадастру. 

Наступним кроком стане подання другого пакету документів, але вже за місцезнаходженням зруйнованого житла. У цей пакет входить:

  • заява про виплату грошової компенсації (у заяві слід зазначити реквізити банківської картки, на яку перерахують компенсацію, а також те, що заявник не звертався за виплатою до інших ОМС/ВГА);
  • копія довідки про визнання особи потерпілою внаслідок надзвичайної ситуації;
  • копія акту обстеження житла;
  • інформаційна довідка (витяг) з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про припинення права власності на житло через його знищення.

Після цього заявнику мають надати протягом 3 робочих днів з дня ухвалення відповідного рішення його копію, де зазначать розмір компенсації або ж відмовлять у виплаті. Якщо комісія з виплати ухвалить позитивне рішення щодо заявника, то отримати компенсацію на банківський рахунок він зможе протягом 5 робочих днів з моменту, коли гроші надійдуть до регіональних соцслужб. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter