Як обійти обмеження на КПВВ – “лайфхаки” від Держприкордонслужби

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Якщо в громадян виникли критично важливі життєві обставини, через які вони змушені перетинати лінію розмежування, їм потрібно приїхати на КПВВ з документами, що підтверджують ці надзвичайні обставини. 

Про це виданню ZMINA повідомив начальник відділу комунікацій зі ЗМІ в Держприкордонслужбі Олег Бойко

“У такому випадку прикордонники зберуть інформацію від такого громадянина та передадуть її Командуванню Об’єднаних сил, яке має вирішити, чи пропускати людину”, – пояснив Олег Бойко. Водночас він відмовився окреслити приклади таких надзвичайних обставин. 

“Ми не можемо вам навести приклади таких обставин, бо їх немає ніде в нормативних документах. Рішення про пропуск через лінію розмежування приймає виключно Командувач об’єднаних сил індивідуально в кожній окремій ситуації”, – додав Олег Бойко. 

Водночас на сайті Держприкордонслужби розмістили інфографіку, де вказано, що надзвичайною обставиною може бути необхідність лікування чи навчання, смерть близьких родичів та робота. 

У Держприкордонслужбі радять українцям у період карантину утриматися від перетину лінії розмежування та без особливих потреб не зловживати винятковими ситуаціями.

У відомстві нагадали, що Командування об’єднаних сил запровадило обмежувальні заходи для того, щоб мінімізувати поширення хвороби COVID-19. Отже, вирушити на тимчасово окуповану територію України або на контрольовану територію можна лише за наявності реєстрації місця проживання на такій території та після відповідного температурного скринінгу і огляду медичним працівником.

Менеджерка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова вважає, що Командування Об’єднаних сил має дозволяти перетинати лінію розмежування у всіх екстренних ситуацій медичного характеру.

“Основна рекомендація, яку ми безумовно підтримуємо, – це залишатися вдома і не подорожувати зараз. Утім, можуть виникнути ситуації, коли людям знадобиться перетнути лінію розмежування, щоб потрапити або на окуповані території, або на підконтрольні. І дуже добре, що наразі є позиція Держприкордонслужби та Командування Об’єднаних сил щодо пропуску людей через лінію розмежування в окремих випадках. Затвердженого переліку таких екстрених ситуацій наразі немає і навряд чи може бути, але ми впевнені, що мова має йти про всі ситуації медичного характеру (операції, проходження курсів лікування, закупівля життєво необхідних ліків тощо), необхідність бути присутнім на похоронах, забезпечення догляду тяжко хворого близького родича та інші випадки, про які йдеться в інфографіці, розміщеної на сайті Держприкордонслужбі”, – наголосила правозахисниця Альона Луньова.

Нагадаємо, 17 березня низка громадських організацій, які працюють над захистом прав потерпілих від російсько-української війни, зокрема ZMINA, звернулися до РНБО та міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резникова. Вони попросили їх не запроваджувати повної заборони перетину КПВВ з тимчасово окупованими територіями для громадян України, які не мають “прописки” на підконтрольній українському уряду території.

“Ми вважали і вважаємо, що таке рішення є небезпечним, оскільки воно тягне за собою ризики для життя і здоров’я наших громадян в окупації і суперечить політиці реінтеграції”, – йдеться у зверненні 26 громадських організацій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter