Як чиновників випускатимуть за кордон, якщо це не відрядження: роз’яснення прикордонників та уряду

Дата: 29 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Після 27 січня посадовці та держслужбовці зможуть виїжджати за кордон без оформленого відрядження для того, щоб вивезти з країни або провідати неповнолітніх дітей, а також у разі смерті членів сім’ї за кордоном та на лікування.

Про це йдеться у прийнятій 27 січня 2023 року постанові Кабінету Міністрів.

Джерело фото: “Економічні новини”

Як повідомляє Держприкордонслужба, під заборону виїжджати без службового відрядження або особливих причин підпадають народні депутати та депутати місцевих рад, судді, прокурори, всі категорії державних службовців, а також заброньовані працівники підприємств. 

Водночас у постанові уточнено, що чоловіки, які підпадають під дію постанови, можуть відвідувати дітей за кордоном лише, якщо є батьками-одинаками:

“У виняткових випадках пропуск через державний кордон жінки та/або чоловіка, який є одиноким батьком, з-поміж зазначених у цьому пункті осіб, які мають дитину/дітей віком до 18 років (включно),  під час їхнього виїзду за межі України з метою відвідування таких дітей, які перебувають за межами України, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України здійснюється уповноваженими особами Держприкордонслужби за наявності відповідних підтвердних документів”.

Водночас пропуск чиновників для лікування за кордоном дозволяється у супроводі одного з членів сім’ї першого ступеня споріднення.

Також зазначається, що голова Державної прикордонної служби може прийняти рішення про дозвіл на перетин державного кордону для посадовців у разі смерті за кордоном одного з членів сім’ї першого або другого ступеня споріднення.

“Виїхати за кордон для переговорів, для лікування, для догляду за неповнолітніми дітьми – можна. Кататися на відпочинок – ні”,прокоментував дію постанови прем’єр Денис Шмигаль.

29 січня речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону повідомив, що заборона на виїзд держслужбовцям, окрім як у відрядження, стосується і осіб, які непридатні до військової служби або мали інші підстави для виїзду.

Окремо Демченко наголосив, що питання контролю покладається не лише на ДПСУ та її інспекторів безпосередньо на кордоні, це і відповідальність тих посадових осіб, які підпадають під норми постанови уряду та їхніх керівників, які видають своїм підлеглим відпустку, чи посилають у службове відрядження.

Раніше, 23 січня, Рада національної безпеки та оборони України вирішила, що на час воєнного стану держслужбовці можуть виїжджати за межі України виключно у службові відрядження.

Перед тим стало відомо, що заступник генпрокурора Олексій Симоненко їздив у відпустку в Іспанію, ще й на “Мерседесі” львівського підприємця і депутата Григорія Козловського.

26 січня стало відомо, що народний депутат “Слуги народу” Микола Тищенко на 11-му місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну запланував у Бангкоку зустріч з українською громадою.

Після розголосу Тищенка вже виключили з партії, звільнили з посади заступника голови фракції у Верховній Раді і вигнали з фракції, хоча сам мандрівник запевняє, що посилено працює за кордоном.

24 січня керівниця управління Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олександра Дворецька написала, що через рішення РНБО, не зможе бачитись з малолітнім сином, який перебуває в Німеччині. 

“Не знаю, як це вирішать топпосадовці, але неприємно, що за мажорні перепустки і корупційні відпочинки в Іспанії відповідаю я. Бо як же складно бачити сина тільки в екрані телефону. І як складно організувати йому побут і безпеку в Києві і роботу собі одночасно”, – написала чиновниця. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter