“Я патріот і теж сітки плів”: підозрюваний у нападі на активіста з Бахмута заперечив ідеологічний мотив нападу

Дата: 11 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

16-річний підозрюваний у побитті активіста з Бахмута Артема Мирошниченка, яке призвело до його смерті, заперечує ідеологічний мотив нападу, але чітко не може пояснити причину своїх дій. Навіть більше, Микола Барабаш називає себе патріотом і вказує, що Артем під час нападу відповідав їм російською.

Про це Барабаш розповів журналістам 11 грудня перед засіданням Донецького апеляційного суду, де розглядали зміну запобіжного заходу у зв’язку зі смертю потерпілого. Відповідне відео опублікувало “Вільне радіо”.

“Я в школі вчився добре. Я патріот України і теж плів сітки. У школі ходив із прапором навколо школи зі своїм класом”, – на початку спілкування з журналістами заявив юнак російською мовою.

Водночас він заперечив, що вимагав на попередньому засіданні суду перекладача: мовляв, це йому запропонували, а не він просив. Барабаш каже, що добре розуміє українську мову, але з друзями спілкується російською, тому йому легше було виступати російською.

Але на кількаразові намагання журналістів уточнити мотив нападу на Мирошниченка Барабаш не міг відповісти чітко. Пояснення підозрюваного зводилися до того, що це його друг, 17-річний Олександр Баришко, погано на нього впливав і підбурював до таких дій.

Мовляв, ще до нападу Микола хотів іти додому, але Олександр сказав йому лишитися з ним, бо “йому нудно, і він шукав пригод”.

Спочатку вони мали конфлікт із перехожим, у якого Олександр почав просити цигарку, на що той йому відмовив через юний вік прохача (Барабаш запевнив, що був лише свідком ситуації, бо сам не курить). На відмову дати цигарку Баришко облаяв нецензурними словами перехожого, через що той погнався за ним.

Перед тим хлопці споживали алкоголь, але Микола заявив, що випив “дуже мало”.

З якої причини вони почали чіплятися до Артема, Барабаш чітко не пояснює.

“Олександр спочатку пішов розмовляти з ним. Він казав мені: “Постій осторонь, мені треба поговорити”. У них почався конфлікт”, – заявив 16-річний підозрюваний.

Потім він додав, що “мій товариш хотів щось забрати у нього, але нічого не взяли”.

Що це за людина, нападники нібито не знали. Мовляв, для них це був просто силует у чорному. Вранці після нападу Баришко також поділився з Барабашем версією, що це міг бути священник, бо був з борідкою і одягнутий у чорне, а поруч була церква.

“Я не знав, що він людина, яка гідна поваги, що він патріот України. Я не знав, що так усе відбудеться, мені щиро шкода”, – додав Барабаш.

Навіть більше, Микола каже, що Артем відповідав їм російською мовою, бо ті з ним почали російською говорити.

“Він спитав: “Хто ти і що тобі треба?” Російською питав. До нас звернувся російською, бо ми до нього заговорили російською”.

Він заперечив, що завдавав ударів Артемові. Мовляв, намагався раз його підняти, але той зісковзнув йому з рук і знову впав. Проте відео, яким оперує слідство, вказує, що били жертву двоє осіб.

“(Артем. – Ред.) втратив свідомість, коли Олександр кидав його на камінь. Я його намагався підняти і раз впустив випадково, коли він зісковзнув з рук. Я просив (Баришка. – Ред.) повернутися і допомогти йому (потерпілому. Ред.), але Олександр сказав, що не треба, бо через судимість у нього можуть бути проблеми. Ми пішли додому до нього. Коли прийшли співробітники поліції, я просив відкрити двері, нам заборонили”, – додає Барабаш.

Він також спростував версію слідства, що нападники били жертву, щоб відпрацювати свої бійцівські навички. Барабаш заявив, що не займається бойовими видами мистецтва з дитинства і не ходить у бойові клуби. Водночас він навчається в коледжі на вчителя фізкультури. Він також заперечив інформацію, надану з коледжу, про постійні пропуски. Мовляв, насправді ходив, вчився, не пропускав.   

Одна з журналісток зауважила Барабашу, що його свідчення кардинально відрізняються від свідчень другого нападника і складається враження, що вони просто “топлять” один проти одного.

Нагадаємо, 11 грудня Донецький апеляційний суд змінив запобіжний захід для Барабаша з цілодобового домашнього арешту на арешт на два місяці без права застави.

На Артема Мирошниченка напали 29 листопада в Бахмуті. Нападники не пограбували активіста, а тому його брат вважає, що причиною побиття могла стати його волонтерська діяльність. Медики діагностували в Мирошниченка перелом основи черепа та провели складну операцію, він перебував у комі. 6 грудня Мирошниченко помер у лікарні.

Правоохоронці встановили, що до інциденту причетні двоє неповнолітніх спортсменів – раніше судимий 17-річний та раніше не судимий 16-річний хлопці. Обидва були нетверезі.

3 грудня Миколу Барабаша, який, за попередньою версією слідства, єдиний завдавав ударів, відправили під домашній арешт. На суді хлопець пояснив мотив бажанням перевірити свої бойові навички. Він зауважив, що не знав про активістську діяльність жертви.  

Мирошниченко з 2014 року активно допомагав українським військовим на фронті та підтримував волонтерські ініціативи в регіоні. Також відомо, що з початком війни вся родина Мирошниченка принципово перейшла на українську мову не тільки на офіційних заходах чи в соцмережах, а й у побуті. Місцеві журналісти отримали інформацію від свідка про те, що приводом для нападу на волонтера стало його спілкування українською. Водночас свідчити в суді чи взагалі звертатися до правоохоронних органів людина не має намірів, а під час спілкування з журналістом “Тижня” попросила зберегти анонімність.

“Чего ты тут ходишь?” – нібито спитали нападники. Мирошниченко щось відповів та пришвидшив рух. “А на нормальном языке ты не можешь? Мы на этом не понимаем!” – пролунало у відповідь. Після цього активіста почали бити. 

Утім, Артемівський міськрайонний суд спростував інформацію про те, що злочин скоєно на ґрунті ненависті до української мови та України. Нібито під час закритого судового засідання, яке відбулося 2 грудня, таких фактів не встановили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter