Підозрюваного в нападі на активіста з Бахмута Артема Мирошниченка арештували без права застави

Дата: 11 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Підозрюваного в заподіянні важких тілесних ушкоджень, які призвели до смерті потерпілого українського активіста з Бахмута Артема Мирошниченка, 16-річного Миколу Барабаша арештували на два місяці без права застави. 

Таке рішення ухвалив 11 грудня Донецький апеляційний суд, який водночас скасував постанову Артемівського міськрайонного суду від 3 грудня щодо цілодобового домашнього арешту Барабаша.

Про це йдеться у відеострімі із залу суду. 

Крім того, 8 грудня Артемівський міськрайонний суд арештував на два місяці без права застави й другого співучасника нападу – 17-річного Олександра Баришка. У слідства з’явилися відеодокази того, що жертву били обидва нападники.

Ухвала в справі з обрання запобіжного заходу вбивцям Артема Мирошниченка в Донецькому апеляційному суді (місто Бахмут).Upd 1: Суд виніс рішення про призначення запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Gepostet von Василий Александрович Хоменко am Mittwoch, 11. Dezember 2019

Початок засідання затримали, оскільки підозрюваний з’явився лише з прийомним батьком, без адвокатки. Останню під час минулого засідання розкритикували активісти через те, що вона розмовляла російською мовою.

Після перерви Барабашу призначили державну адвокатку. Вона одразу клопотала про проведення засідання в закритому режимі. У такому ж режимі відбулося засідання 3 грудня. 

Адвокатка у своєму клопотанні послалася на те, що підозрюваний є неповнолітнім, і на ймовірний вплив на його психологічний стан присутності третіх осіб (зокрема, активістів і журналістів) та відеокамер. 

Прокурор та сторона потерпілого, брат загиблого, заперечували проти клопотання, посилаючись на гласність суду. Проте суддя підтримав закритий режим, апелюючи до статті 484 кримінально-процесуального кодексу України, для уникнення негативного впливу на неповнолітнього.   

Таке рішення обурило присутню громадськість. 

“Били десять хвилин. Я розмовляв із прокуратурою. Це відео не можна показувати людям. Били по-звірячому. І тепер кажуть, що відкрите засідання може вплинути на психологічний стан… А чим він думав, коли це робив?” – висловився Сергій Луговий, голова ГО “Громадська безпека Бахмутчини”.

Утім, активістів влаштувало рішення суду про арешт без права застави.

Нагадаємо, що розглядати зміну запобіжного заходу Барабашу мали ще 9 грудня, проте тоді Донецький апеляційний суд нібито замінували.

На Артема Мирошниченка напали 29 листопада в Бахмуті. Нападники не пограбували активіста, а тому його брат вважає, що причиною побиття могла стати його волонтерська діяльність. Медики діагностували в Мирошниченка перелом основи черепа та провели складну операцію, він перебував у комі. 6 грудня Мирошниченко помер у лікарні.

Правоохоронці встановили, що до інциденту були причетні двоє неповнолітніх спортсменів – раніше судимий 17-річний та раніше не судимий 16-річний хлопці. Обидва були нетверезі.

3 грудня Миколу Барабаша, який, за попередньою версією слідства, єдиний завдавав ударів, відправили під домашній арешт. На суді хлопець пояснив мотив бажанням перевірити свої бойові навички. Він зауважив, що не знав про активістську діяльність жертви.  

Мирошниченко з 2014 року активно допомагав українським військовим на фронті та підтримував волонтерські ініціативи в регіоні. Також відомо, що з початком війни вся родина Мирошниченка принципово перейшла на українську мову не тільки на офіційних заходах чи в соцмережах, а й у побуті. Місцеві журналісти отримали інформацію від свідка про те, що приводом для нападу на волонтера стало його спілкування українською. Водночас свідчити в суді чи взагалі звертатися до правоохоронних органів людина не має намірів, а під час спілкування з журналістом “Тижня” попросила зберегти анонімність.

“Чего ты тут ходишь?” – нібито спитали нападники. Мирошниченко щось відповів та пришвидшив рух. “А на нормальном языке ты не можешь? Мы на этом не понимаем!” – пролунало у відповідь. Після цього активіста почали бити. 

Утім, Артемівський міськрайонний суд спростував інформацію про те, що злочин скоєно на ґрунті ненависті до української мови та України. Нібито під час закритого судового засідання, яке відбулося 2 грудня, таких фактів не встановили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter