“Я молився про смерть”: двоє американських добровольців розповіли, як понад сто днів провели в російському полоні

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Звільнених з полону іноземних добровольців ЗСУ Алекса Дрюка та Енді Тая Гюїна росіяни катували в неволі. 

Про це вони розповіли виданню The Washington Post. 

Енді Тай Гюїн та Алекс Дрюк. Фото: William DeShazer / For The Washington Post

У полон обидва чоловіки потрапили, коли разом зі своїм підрозділом виїхали з Харкова на північ для проведення аеророзвідки. Дрюк та Гюїн відмовилися називати точне місце та деталі того, як вони потрапили в полон, однак зазначили, що росіяни чекали їх у засідці. 

Окупанти відібрали в них зброю та спорядження, зв’язали та вивезли до Росії. Викрадачі, як пригадує Дрюк, ударили їх у живіт та сказали: “Ласкаво просимо до Росії”.

Наступні декілька днів чоловіки провели із зав’язаними очима, а в ті моменти, коли пов’язки знімали, окупанти ховали обличчя за балаклавами. 

За словами визволених, табір, куди їх привезли, був огороджений колючим дротом, а всередині було містечко з наметів, у кожному з яких утримували  по шість-сім військовополонених. 

Дрюка та Гюїна допитували, й це, за їхніми словами, було жахливо. Росіяни не давали їм спати, били, змушували ставати на руки й коліна, поки не починали німіти ноги. Окупанти постійно запитували в чоловіків, чи працюють вони на ЦРУ. 

“Вони справді думали, що нас надіслав наш уряд або ми отримуємо велику державну підтримку. Вони дійсно хотіли переконатися, що ми не брешемо про це, і в них були свої способи зробити це”, – розповідає Дрюк. 

Сліди від укусів клопів на тілі Енді Тай Гюїн. Фото: William DeShazer / For The Washington Post

Згодом їх перевезли на окуповану територію Донеччини в слідчий ізолятор, де людей тримали в холодному підвалі й давали їсти хліб та поїли брудною водою. Під час допитів, як пригадує Гюїн, він чув крики й плач від болю.

Також, за словами полонених іноземців, росіяни наказали їм брати участь у пропагандистських інтерв’ю, які з’явилися потім на російських державних медіа. В одному з роликів, опублікованому 17 червня, американців змусили висловити розчарування корупцією в українській армії та порадити іншим американцям “двічі подумати” щодо приєднання до ЗСУ. Дрюк каже, що його все ще турбує те, що він був змушений говорити ці речі.

Звільнили двох громадян США 21 вересня в межах масштабного обміну. До останнього чоловіки не знали про те, що їх обміняли. Росіяни зв’язали їх та вивели на злітно-посадкову смугу зі словами, що ті повертаються додому. 

Фото: William DeShazer / For The Washington Post

“Для мене особисто це було найгірше. Я багато разів усвідомлював, що можу померти, або що я близький до смерті, або що я, ймовірно, помру. Але це був єдиний раз, коли я дійсно молився про смерть”, – пригадує Дрюк. 

Нагадаємо, що Україна станом на 2 жовтня в межах 24 обмінів повернула з російського полону вже 808 людей. Водночас досі щонайменше 1,5 тисячі цивільних, а також 2,5 тисячі військових українців перебувають у полоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter