Вже в трьох польських містах запрацювали центри видавання паспортів для українців

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Державна міграційна служба України почала роботу державного підприємства “Документ” ще у двох містах Польщі: центри обслуговування громадян тепер працюють у Кракові, Гданську та Варшаві. 

Про це повідомили в ДМСУ. 

Подати заяву-анкету на оформлення паспортних документів можна в спеціально облаштованих мікроавтобусах білого кольору із символікою ДП “Документ”. Фото: ДМСУ

Адреси центрів: 

  • у Кракові: Plac Jana Nowaka-Jeziorańskiego, 31-154. Графік роботи: пн – сб, з 10-ї до 19-ї години; 
  • у Гданську: Chelm. Shopping center Cienista 30, 80-046. Графік роботи: пн – сб, з 10-ї до 19-ї години; 
  • у Варшаві: Al. Jerozolimskie 179, 02-222 Warszawa Centrum handlowo-rozrywkowe Blue City (другий поверх). 

У ДМСУ нагадали, що, як і на початку роботи представництва у Варшаві, подати заяву-анкету на оформлення паспортних документів у нових містах можна в спеціально облаштованих мікроавтобусах білого кольору із символікою ДП “Документ”. 

Оформити там можна ID-картку, паспорт громадянина України для виїзду за кордон і скористатися послугою з оформлення обох документів одночасно. 

Зареєструватися можливо онлайн – за допомогою електронної черги, а також у порядку живої черги, якщо з якихось причин зареєструватися онлайн не вдалося. Для того щоб стати в живу чергу, потрібно прийти до Паспортного сервісу вранці та отримати талон на обслуговування протягом робочого дня.

У ДМСУ нагадали, що не варто користуватися послугами третіх осіб, які пропонують реєстрацію в електронній черзі.

“Як правило, це шахраї, які мають намір незаконно заволодіти коштами довірливих громадян. Частіше за все, в таких ситуаціях люди ризикують залишитися без грошей та без документів. Пам’ятайте – запис до електронної черги є безоплатним! Відтак закликаємо всіх не користуватися послугами посередників”, – кажуть у відомстві. 

Від початку повномасштабного вторгнення, згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з України виїхали понад 7,5 мільйона біженців, а найбільше людей переїхало до Польщі. Нині в країні перебувають щонайменше 1,4 мільйона осіб. 

Українські біженці можуть отримати в Польщі податковий номер PESEL, користуватися низкою соціальних виплат, а їхнє перебування в республіці може тривати 18 місяців. Цей термін можна буде продовжити на аналогічний період. Українці мають право користуватися й державними послугами, зокрема у сфері охорони здоров’я та освіти. Окрім цього, до кінця поточного року дозволили й не обмінювати водійські посвідчення українського зразка. 

Нагадаємо, що влітку Верховна Рада ухвалила закон щодо статусу поляків в Україні.

Закон фактично передбачає встановлення прав і гарантій для поляків, які перебувають в Україні, аналогічних встановленим цього року законом у Польщі щодо українців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter