Вивчення досвіду роботи НПМ Королівства Данія

Дата: 01 Жовтня 2013
A+ A- Підписатися

24-28 вересня 2013 року на запрошення Парламентського Омбудсмана (Folketingets Ombudsmand) Королівства Данія за підтримки Міжнародної Тюремної Реформи (Penal Reform International) відбувся ознайомлювальний візит українського НПМ.

До складу делегації увійшли: Юрій Бєлоусов, Представник Уповноваженого ВР України з прав людини. Керівник Департаменту НПМ, Сергій Швець, керівник відділу спеціальних розслідувань Секретаріату Уповноваженого ВР України, Павло Голубовський, керівник управління Департаменту НПМ, Вадим Пивоваров, директор Асоціації УМДПЛ, Тетяна Печончик, директор ЦІПЛ, Сергій Шимоволос, Програмний менеджер PRI, Москва та Андрій Черноусов, директор Асоціації незалежних моніторів.

В ході візиту делегати детально вивчили механізм роботи НПМ, який організований в форматі «Омбудсман+», хоча і має власні особливості. Так, НПМом в Данії призначено Парламентського Омбудсмана, але з обов’язковою вимогою Парламенту про залучення до роботи у НПМ ще двох інституцій: державної – Датського інституту прав людини та недержавної організації «Гідність», яка займається питаннями реабілітації жертв катувань та жорстокого поводження.

Візити до місць несвободи, а їх у Королівстві близько двох тисяч, здійснюються здебільшого спільно з представниками всіх трьох організацій, які окрім участі у візитах ще й входять до Ради Факультативного протоколу. Головним завданням ради є вирішення стратегічних питань розвитку НПМ Данії, комунікація з парламентом, взаємодія із іншими державними органами. Основна робота здійснюється Робочою групою з Факультативного протоколу, яка вже вирішує тактичні питання: хто та куди поїде, як узгодити звіт, які рекомендації внести, кому спрямовувати звіт.

Взагалі, система візитів НПМ Данії значно відрізняється від української моделі і не тільки кількістю візитів, а їх там лише 60-70 на рік, а способом їх здійснення та подальшою взаємодією з місцем несвободи.

Робота за візитом починається за 6-7 тижнів до фактичного відвідування місця несвободи і полягає у витребуванні у керівництва місця несвободи детальної інформації, яка стосується умов тримання та способів поводження. За 14 днів до візиту подання такої інформації припиняється і інспекційна група починає детально вивчати документи, які надані керівництвом місць несвободи. Під час проведення візиту моніторингова група лише уточнює окремі питання, які не були висвітлені у відповідях установ.

За результатами візиту складається звіт, який узгоджується усіма членами групи та вносяться пропозиції керівництву установи щодо виконання окремих рекомендації, які можуть бути виконані негайно, та такі, на виконання яких необхідний час. Окрім планових, НПМ Данії здійснює 3-5 візитів непланових, які є повною несподіванкою для керівництва місця несвободи. Метою таких раптових візитів є здебільшого перевірка виконання рекомендацій та виявлення сумнівних практик, які можуть впливати на режим поводження з клієнтами місця несвободи.

В ході візиту українська делегація провела зустрічі з низкою провідних правозахисних організацій: Міжнародна Амністія, Міжнародна рада з питань реабілітації жертв тортур, «Гідіність» (Данський Інститут реабілітації жертв катувань) та державною організацією Данський Інститут прав людини, який виконує частину традиційних функцій Омбудсмана з захисту прав людини.

Здавна в Данії на високому рівні організовано медичну реабілітацію жертв катувань, якій присвячено значну частину роботи організації «Гідність». В Департаменті тюрем та пробації Міністерства юстиції Королівства Данія було презентовано систему виконання покарань та пробації, головні принципи, показники та тренди у сучасній системі кримінальної ровіюстиції.

На завершення візиту делегація відвідала в’язницю відкритого типу для відбування покарань терміном до 5 років із дільницею слідчого ізолятору. В’язниця вразила кардинально іншім підходом до виправлення в’язнів, який базується на засадах мінімального втручання та максимального приближення до звичайних побутових умов, в яких щодня проживає людина. Так, наприклад, в’язні отримують щоденні виплати на придбання харчів та мають готувати їжу собі самостійно. Крім того, за умов гарної поведінки можуть протягом дня навчатися та/чи працювати за межами тюрми з обов’язковим поверненням на ніч. Усіх в’язнів залучають до роботи та/чи до програм з навчання та реабілітації, що не позбавляє їх права та можливості шукати роботу та працювати за межами в’язниці. Кожного вікенду вони мають можливість відвідувати родичів дома. Звичайно, система може бути дуже жорстокою до порушників правил: за порушення режиму перебування – 30 діб до терміну ув’язнення та переведення до закритої в’язниці без права отримання умовно – дострокового звільнення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter