Вирізали Z на нозі, зламали ребра та щелепу: як херсонець опинився в катівні росіян

Дата: 18 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Окупанти увійшли в Херсон 1 березня. Відтоді вони облаштували свої блокпости, на яких перевіряли людей. Тоді військовим, тероборонівцям та держслужбовцям було складно переміщатися Херсоном. Місцевого жителя Миколу Макаренка окупанти затримали 16 серпня і протримали в катівні 17 днів. 

Про це він розповів виданню “Цензор.НЕТ”. 

Фото: Цензор.НЕТ

За словами чоловіка, його затримали на дорозі: автомобіль окупантів його підрізав, військові витягли Миколу з машини та забрали в місцевий ізолятор. На той момент там вже утримували близько 200 людей.

Спочатку, як розповідає Макаренко, його підозрювали в тому, що він є “засланим козачком” та проводить диверсійно-розвідувальну діяльність. Потім його звинуватили в тому, що коли він брав участь в АТО, то вбивав місцевих жителів.

Допити проводили працівники ФСБ, і зрештою вони закінчилися чотирма зламаними ребрами, зламаною щелепою, рукою та вирізаним на нозі символом Z.

“Мене теж і топили, і током били – все було. Декого, хто зізнався, змушували бігати по коридору і стріляли в нього. Це було чутно нам через двері”, — розповів чоловік. 

За словами Макаренка, їжу окупанти давали тричі на день, однак це були продукти низької якості, які практично неможливо було їсти. Якщо хтось не зізнавався у чомусь, що випитували окупанти, його не годували один день. За цим у кожній камері слідкував спеціальний чоловік.

Миколі також шість днів не давали їжі та води, а також не дозволяли спати. Однак чоловік все одно не визнав свою провину. 

“Якби я визнав, я б з вами не говорив. А так після 16 днів тримання вони мене трохи підрихтували, дали копняка і відпустили. 2 роки закалки в АТО все-таки зробили своє. А були люди, які цього не витримували. І були такі в моїй камері, яких після зізнання відправляли в Росію, щоб судити за своїми законами. До речі, ми з друзями перед тим домовились, раптом що, ні в чому не зізнаватись. Тому що інакше ти звідти не вийдеш”, — підсумував він. 

Раніше ZMINA писала, що під час окупації Херсона 69-річного місцевого жителя, на імʼя Олександр Максименко, понад місяць утримували у приміщенні, яке називають “камерою тортур”. Чоловік жив в одній кімнаті з 15 іншими чоловіками, яких, за його словами, безжально били, а декого катували струмом.

Нагадаємо, що Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter