Викрадених з Херсонщини росіянами дітей, ймовірно, утримують у пансіонаті в Бердянську

Дата: 14 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Викрадених під час відступу російських військових з правого берега Дніпра на Херсонщині дітей, ймовірно, тримають у пансіонаті в тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області. 

Про це джерела в українських спецслужбах розповіли 24 каналу. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Mykhaylo Palinchak / SOPA

Поки не відомо, звідки саме викрали дітей, скільки їм років та чи мають вони батьків. 

Раніше вже з’являлась інформація про вивезення з Херсонщини, наприклад, дітей та персоналу Олешківського дитячого будинку-інтернату. Уповноважений Верховної Ради з прав людини казав, що їх хочуть перевезти до психіатричної лікарні неподалік окупованого Сімферополя, але були відомості й про ймовірне їхнє переміщення до Московської області РФ. 

Українські спецслужбовці не вказують назви пансіонату в Бердянську, в якому утримують викрадених дітей, але зазначають, що той належить тамтешньому колаборанту. Водночас персонал закладу налякали, взяли з них розписки про нерозголошення, а по всій території виставили озброєну охорону й ввели режим перепусток.

Нагадаємо, що нещодавно правозахисники з Amnesty International випустили доповідь про те, як росіяни депортували та застосовували фільтрацію як до дорослих, так і до маленьких українців.

До прикладу, окупанти не давали цивільним утекти в бік підконтрольних українському уряду територій, іноді буквально відмовляючись випустити людей у потрібному їм напрямку або фізично супроводжували до автобусів, які потім відвозили тих до бойовиків на окуповану Донеччину. 

Як відомо, Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Фотографія обкладинки: Zohra Bensemra / Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter