Викраденого в Херсоні колишнього атовця Дениса Ляльку етапували з Криму до РФ, його звинувачують у підготовці до теракту

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У листопаді минулого року бранця Кремля, колишнього військового Дениса Ляльку, якого наприкінці серпня 2022 року росіяни викрали в Херсоні й утримували в Сімферопольському СІЗО, незаконно вивезли до РФ. Чоловіка утримують у Лефортово та звинувачують у підготовці до теракту.

Про це виданню ZMINA розповіла сестра Дениса Юлія.

Денис Лялька. Фото: МІПЛ

За її словами, наприкінці вересня минулого року вона отримала дзвінок від чоловіка, який назвався адвокатом Дениса, він розповів Юлії, що її брат перебуває в Сімферопольському СІЗО. Чоловік повідомив, що під час затримання в Дениса не було із собою ні паспорта, ні військового квитка. Тому він “по-дружньому” просить, щоб Юлія знайшла і передала до окупованого Криму документи Ляльки. Але жінка відмовилася, вона наголосила, що не бачила брата від початку повномасштабного вторгнення і не знає, де шукати його документи. Юлія додала, що вона готова приїхати до Сімферополя, щоб побачити брата. На що так званий адвокат відповів, що її брата найближчими днями етапують до Москви.

Через півтора місяця до Юлії зателефонували з російського номера. Чоловік на ім’я Олександр Терещенко так само відрекомендувався адвокатом. Він розповів, що Денис Лялька перебуває в Лефортовському СІЗО, та запевнив жінку, що з її братом усе гаразд.

” З братом усе добре. Ви не переживайте. Їх судять за 361-ю статтею (підготовка до теракту. – Ред). І чоловікові загрожує довічний термін”, – зазначив новий “адвокат”.

Сестра Дениса наголошує, що Терещенко не надіслав їй ніяких документів, які б підтвердили його слова. 

“Дівчатам деяким дали постанову суду. Мені не дали нічого… Бо, як виявилося згодом, це я дізналася через групу у вайбері (група, де рідні інших полонених з Херсона обмінюються інформацією. – Ред.), мій брат і ще один хлопець не визнали своєї провини”, – зазначила жінка. 

Юлія намагалася дізнатися в російського “захисника”, в якому стані перебуває її брат, чи надають йому медичну допомогу. Але, за словами російського “адвоката”, Денис відмовляється від дзвінків додому і писати листи також не хоче.

За останні два місяці Терещенко надіслав жінці чотири однакові смс-повідомлення: “Дениса не бачив, коли побачу – напишу”.

Зараз Юлія намагається замінити російського державного захисника на іншого адвоката, який би дійсно був зацікавлений у захисті інтересів українського бранця.

Нагадаємо, російські окупанти в серпні минулого року викрали в Херсоні колишнього атовця Дениса Ляльку. Відомо, що певний час його утримували в Сімферопольському СІЗО. Про це розповів один з колишніх в’язнів ізолятора, якого звільнили. Чоловік повернувся із зони бойових дій на Сході України перед повномасштабним російським вторгненням, 23 лютого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter