Колишнього атовця Дениса Ляльку росіяни майже три місяці утримують у полоні на території окупованого Криму

Дата: 14 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російські окупанти близько трьох місяців тому викрали в Херсоні колишнього атовця Дениса Ляльку: чоловіка утримують у Сімферопольському СІЗО в тимчасово окупованому Криму.

Про це виданню ZMINA повідомив херсонський волонтер Роман Баклажов.

Денис Лялька. Фото з його фейсбук-сторінки

За його словами, Лялька повернувся із зони бойових дій на Сході України перед повномасштабним російським вторгненням, 23 лютого.

А вранці прокинувся від вибухів. Приїхав до міста. Попросив у мене одяг простий цивільний, щоб він був непомітним. Це вже бій ішов на Антонівському мосту. Він з товаришами пішов на міст, щоб назбирати зброї. Вони побачили там підбитий танк і в ньому двох поранених бійців ЗСУ. Відвезли їх до лікарні. Знайшли трохи зброї. Це було 24–25 лютого. Потім, під час окупації, Денис і його друзі намагалися нічим себе не виказувати. Ми з ним торгували борошном, соком, тобто продуктами, до серпня”, – розповів Баклажов.

За його словами, наприкінці березня до села Тягинка Бериславського району, звідки родом Денис Лялька, приїхали російські військові. До будинку Дениса прийшли першими, але його там не було. Того разу окупанти забрали вісім чоловіків, також колишніх атовців. Одягли мішки на голову і вивезли. Наразі волонтер не знає, що трапилося з викраденими чоловіками.

“Я Денису весь час говорив: “Виїзди, виїзди”, а він відкладав, казав, що є в списках окупантів і його можуть затримати під час виїзду… І, коли він нарешті погодився виїхати, мене забрали окупанти”, – розповідає Баклажов, який 53 дні провів в ізоляторі тимчасового утримання в Херсоні.

За словами херсонця, Ляльку викрали наприкінці серпня. Саме в той час він різко зник, не з’являвся в друзів.

“Крім того, у нього був ноутбук, який я йому позичив. Він би його обов’язково віддав, якби був на волі. Після мого звільнення від друзів я дізнався, що Денис востаннє був у вайбері 17 серпня”, додає Баклажов.

Херсонський волонтер також спілкувався з працівниками українських правоохоронних органів. Від них отримав інформацію про те, що Денис нібито перебуває в Сімферопольському СІЗО. Про це розповів один з колишніх в’язнів ізолятора, якого звільнили.

Нагадаємо, херсонського волонтера та місцевого депутата Романа Баклажова, якого 6 липня російські військові викрали з власного будинку, звільнили з полону через 53 дні після “затримання”.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter