Викраденого росіянами депутата міськради Миколу Маслія могли певний час утримували у телевежі у Куп’янську

Дата: 23 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Директора місцевої нафтобази та депутата Куп’янської міськради Миколу Маслія росіяни викрали 1 березня 2022 року. Під час проукраїнського мітингу посадовця заштовхнули до військового джипа та вивезли у невідомому напрямку. Відомо лише, що Миколу якийсь час утримували на телевежі у Куп’янську. Про його подальше місцеперебування досі нічого не відомо.

 Про це виданню ZMINA розповіла дружина Миколи Маслія Альона Войно-Данчишина.

Фото з фейсбуку: Микола Маслій

До вторгнення родина Миколи Маслія була розділена між двома містами – дружина разом з доньками мешкала у Харкові, а чоловік у Куп’янську, який росіяни окупували 27 лютого 2022 року. Не маючи змоги приїжджати до родини, депутат часто телефонував їм, щоб переконатись у тому, що з ними все гаразд. Адже вони проживали у приватному будинку на Салтівці, яку окупанти постійно обстрілювали.

Як пригадує дружина Маслія, 1 березня, коли прилетіло у сусідні будинки, вона зателефонувала Миколі й запитала, що їй робити. Він порадив залишатися у підвалі й нікуди не виходити, поки він їй не зателефонує. Того ж дня депутат брав участь у проукраїнському мітингу в Куп’янську.

Він не передзвонив, тому ввечері я йому сама зателефонувала, але слухавку ніхто не взяв. Після цього він зник”, – каже жінка.

Про викрадення чоловіка Альона дізналась від друзів Миколи. Вони розповіли, що під час мітингу його заштовхнули до військового джипа та вивезли у невідомому напрямку. Також жінка знайшла в інтернеті два коротких відео з мітингу, на одному з них Микола стоїть на головній площі міста. На іншому чути, як вибухають світло-шумові гранати та димові шашки.

Пізніше дружина дізналась від друзів Миколи, що його деякий час нібито тримали у куп’янській телевежі.

Документи на машину Миколи знайшли у кущах біля готелю “Орхідея”. Ніхто досі не знає, чи його там тримали, чи документи просто викинули. Знайомі Миколи розповіли, що росіяни підтвердили його затримання. Коли була окупація, вони ходили до росіян, аби дізнатись, чи вони дійсно його утримують”, – зазначає дружина.

Після того, як обстріли посилились, Альона разом з доньками виїхала до Литви.

Нагадаємо, Микола Маслій – депутат міської ради Куп’янська Харківської області. Зник 1 березня 2022 року під час мітингу проти окупації. За повідомленнями видання Newsroom, його відкликали убік на бесіду російські військові, після чого вони почали стріляти й випускати димові заряди, а Маслія кудись забрали. Інших повідомлень про нього знайти не вдалося, його офіційна фейсбук-сторінка не оновлювалась із 26 лютого 2022.

Також відомо, що на одному з відео Сергій Строєв показав, як місцевий депутат Микола Маслій біля міськради підіймав на флагштоку український прапор. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter